• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  155 млн. лв. държавна помощ искат туроператори за догодина
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Водят се разговори с Българската банка за развитие за разкриване на нов кредитен продукт

  Туроператорите настояват в проекта на държавния бюджет за следващата година да бъде заложена сумата от 155 млн. лева, колкото са разплатените от бранша суми към доставчици на самолетни билети и за настаняване при неосъществените пътувания заради коронавируса.

  Това каза на пресконференция в БТА Павлина Илиева, председател на Обединение “Бъдеще за туризма”. Част от тези пари се предлага да са за целево кредитиране, друга – под формата на грантова програма.Водят се разговори с Българската банка за развитие за разкриване на нов кредитен продукт с три години гратисен период, до 3 на сто лихва и срок на връщане от пет до седем години. Предстои среща с представители на финансовото министерство, след като такава вече се е състояла с принципала на банката.

  Кредитната линия е необходима, за да може от март туроператорите да започнат безпроблемно да възстановяват парите на клиентите си. Срокът за връщането на парите за неосъществените пътувания беше удължен от 14 дни на 12 месеца и от март трябва да започне възстановяването на сумите.

  По данни на туроператорските организации около 320 000 туристи са депозирали частично или напълно туристически пакет за организирано пътуване, предава БТА.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg