• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  НОЩ:Завишаваме контрола върху спазването на мерките срещу COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Кадър BNT

  Избягвайте пътувания в областите Благоевград и Търговище

  Да се избягват пътувания в областите Благоевград и Търговище заради висока заболеваемост от COVID-19, апелира по време на брифинга на НОЩ министърът на здравеопазването проф.д-р Костадин Ангелов. На национално ниво има достатъчно болнични легла за коронавирус, но по области започват затрудненията, допълни той.

  Заради неспазване на противоепидемичните мерки, наложени в страната, ще бъде засилен контролът от страна на органите на РЗИ и полицията, както и от всички институции, които могат да осъществяват контролни функции, поясни проф.Ангелов. Контролът ще се извършва и през нощта на обществените места – търговски обекти, молове, нощни заведения.

  „Виждаме разколебаване на хората по отношение на дисциплината. Числата, които наблюдаваме, показват тенденция на покачване. Все още здравната система има достатъчен капацитет и легла. Ако се задълбочим и разгледаме нещата по области, ще видим, че започваме да чувстваме затруднения. Българите сме разумни, но не всички спазват мерките. Нашите мерки са достатъчно леки и приемливи. Най-важните са носене на маски, проветряване на помещенията, спазване на дистанция и дисциплина“, допълни министър Ангелов.

  Броят на легла, готови да бъдат разкрити, за пациенти с по-леки симптоми са 7307. Броят на леглата за интензивна терапия- 1108. Имаме 19% заетост на леглата за по-леки случаи към момента и 6% заетост на леглата за интензивно лечение.

  Ако има нещо характерно за вируса е, че той е изключителен динамичен, бързо се сменят цифрите. Не се облягаме на това, че сме на 20 и някое място в Европа няколко седмици. Тази картина много бързо може да се промени, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

  „Мерките ще бъдат спазвани от всички еднакво. Те важат за всички граждани и институции. Там, където това не се случва, ще се правят проверки, ще се правят предписания и ще се правят проверки за изпълнение на предписанията. Ако не се спазва, следва затваряне“, коментира здравният министър.

  Нови мерки не възприемаме за наложителни. Ако хората не вярват на мерките в момента и не ги спазват, ми кажете – има ли нужда от нови мерки, които също да не се спазват, попита министър Ангелов

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg