• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Министър Вълчев:Не можем да си позволим да затворим училища
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Имаме шанс учебната година да се проведе изцяло присъствено

  172 деца и ученици и 165 учители са с положителни проби на коронавирус. Между 5 и 6 са заразените ученици на ден от началото на годината, това е 6-7 пъти под средните стойности общо за населението. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинга на Националния оперативен щаб, цитиран от БНР.

  „Имаме всички шансове учебната година да се проведе 97-98% присъствено. Вероятно ситуацията ще се влоши, но не толкова зарази Covid-19, а заради настъпването на сезонните вируси.И в момента основният проблем са не толкова високият брой ученици, а тези, които са развили грипоподобни симптоми. Принципът на предпазливост изисква децата да останат“, допълни министър Вълчев.

  „Не можем да си позволим да затворим училища. През пролетта организирахме компесаторно обучение, но то не може да бъде за постоянно и не може да бъде толкова ефективно.

  Световните лидери се изказаха, че ние рискуваме да забавим развитието на децата и да се изправим пред поколенческа катастрофа“, коментира министърът на образованието.

  От своя страна  министърът на здравеопазването проф.д-р Костадин Ангелов посочи:

  “Не възприемаме за наложителни нови мерки към настоящия момент, а трябва да се осъзнае необходимостта от спазване на сега съществуващите мерки. Ако учениците се тестват със смесени тестове – за коронавирус и за грип, има вероятност резултатът да не истински. Има ясно и точно разписани правила – родителите на всеки ученик с грипоподобни симптоми да се свържат с личния лекар и да изведат детето от училищната среда”, каза още той.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg