• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Българска реч в предизборен клип на Джо Байдън (видео)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Българска реч в един от предизборните клипове на кандидата за президент на демократите в САЩ Джо Байдън. В него хора от различен произход обясняват на 25 езика защо ще гласуват за опонента на Тръмп. Оказа се, че момичето, което говори на чист български, всъщност е американка, която е била на обмен в България преди 4 години и е живяла една година в българско приемно семейство, посочва NOVA.

  Много помислиха Маргарет Глисън за българка. Може би не са далеч от истината. Въпреки че не е родена тук, тя изпитва голяма обич към България. Именно затова избира да участва в клипа на Джо Байдън с българска реч:

  „Аз съм доброволец в кампания. Там питаха дали някой говори чужди езици. Отговорих им, че знам български. Така бях избрана да участвам в клипа”, обясни Глисън.

  „Някои са деца на мигранти, трети знаят чуждия език заради религията, която са избрали. Това е пъстра палитра от хора и съдби и затова видеото е толкова специално и красиво. То показва културното богатство и на Съединените щати. Това е и посланието на самия Байдън – уважение към всички хора от различните краища на света, които живеят тук”, разказа Маргарет.

  „Под видеото видях коментар от рода на „обединете се българи“. Не съм и предполагала, че е стигнало до България и че някой там ще го види. Защото е за американските избори. Мислех, че ще го видят само приятелите ми от България в социалните мрежи. Не ми е и минавало през ума, че ще се стигне до това да давам телевизионно интервю за NOVA”, сподели още тя.

  Маргарет разказа и за спомените от страната ни, които е запечатала в съзнанието си: „Имах уникални преживявания там. Всяка година по това време, когато настъпи есен, винаги мисля за България, защото тогава пристигнах в страната. Разхождах се из София. Помня и Коледа. Беше много специално за мен. Никога няма да забравя до живот. Есента и зимата са много красиви. За мен това беше прекрасно изживяване за мен”, добави Глисън.

  Уникалното, което е намерила в България, тя описва така: „Очевидно българската храна и кухня. Нещо обаче, с което се свързах дълбоко, е балканското. Не съм пътувала много из Балканите, така че всичко, което е балканско, за мен означава България – кулинария, архитектура, история. Това е уникалното. Ходих и на уроци по хоро в едно село, близо до Хераково. Беше много специално. Зимно време все валеше сняг навън и беше студено, както е винаги в България през зимата. Танците, заедно с другите хора, ми носеха живот”, спомня си Маргарет.

  Споделя, че се е върнала в Щатите като съвсем различен човек.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg