• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Европейски ден за борба с трафика на хора
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit


  На 18 октомври отбелязваме Европейския и ден за борба с трафика на хора, който е под надслов „Трафикът на хора, с цел сексуална експлоатация, съществува“ .

  Въвличането в този вид експлоатация е една от най-разпространените форми на трафик, съгласно официалните данни на Европейската комисия. Годишно около 300 български граждани, основно жени, биват подлъгани и експлоатирани сексуално, включително зад

  Често тези хора, водени от мечтите си за по-добър живот за тях и семействата им,  избират да рискуват, за да създадат кариера в развлекателния бизнес или в сферата на услугите, а дори и съзнателно избират да предоставят сексуални услуги, без да очакват, че в действителност друг ще печели от продажбата на тялото им.

  И тогава се сблъскват с насилието, терора, срама и страха.

  Пътят назад е труден, но жертвата винаги има шанс да се измъкне, да събере сили и да изгради живота си отново. Още по-добре е, когато хората се информират, помислят добре и се запитат какви рискове носи тази идеално описана реалност.

  Във Варна помощ може да се потърси на тел.: + 359 52 820 677, e-mail: varna@antitraffic.government.bg, както и на националната телефонна линия срещу трафика на хора, фондация „Кампания А21“ – 0800 20 100

  Дирекция Превенции“ към Община Варна, съвместно с националната и местната комисии за борба с трафика на хора стартира кампания, в рамките на която са предвидени редица събития.

  На 22.10 е планиран дискусионен форум за професионалисти на тема: „Разследване на трафик на хора. Предизвикателства. Предоставяне на закрила и достъп до права“, с участието на магистрати, служители на МВР, НПО, представители на община Долни чифлик, членове на местните комисии за борба с трафика на хора във Варна и Русе.  За лектори са поканени прокурор Гергана Кюркчийска, административен ръководител на РП Оряхово, Анна Николова, председател на фондация “SOS – семейства в риск“, управител на Приют за временно настаняване на жертви на трафик на хора.

  В рамките на кампанията в 12 варненски училища с разкрити училищни превантивни клубове,  доброволци, работещи по метода „връстници обучават връстници“, ще провеждат информационни сесии. Целта е да информират младите хора за рисковете от попадане в трафик на хора и методите за предпазване. С подкрепата на студентските съвети ще се проведат информационни срещи в Техническия и в Икономическия университети в града.  Всички инициативи в рамките на кампанията се организират при спазване на противоепидемичните мерки за COVID- 19.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg