• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Акад.Богдан Петрунов:Не можем да разчитаме много на груповия имунитет
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Вижте препоръките на учения за предпазване от COVID-19

  Навлизаме в интензивна фаза на разпространение на тази втора вълна на коронавируса, за която говорим. Очевидно тя вече е започнала в целия свят, включително България. Това заяви в “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ акад. Богдан Петрунов.

  Нещата стават много сериозни, което дълбоко ме смущава като лекар, особено и по повод починалите медици. Те просто са принудени да бъдат изложени на заразата, няма друг начин, подчерта акад. Петрунов. Апелирам към всички граждани – моля ви, внимавайте много да не стане така, че да няма кой да ви лекува. Имам чувството, че всички най-спокойно си ходят без маски, улиците и заведенията са пълни.

  Относно съмненията на някои дали изобщо съществува коронавирус, академикът заяви – има хора, които не вярват, че земята е кръгла, но ние не можем да се съобразяваме с такъв тип хора. Едва когато стигне това до тях, тогава разбират, че съществува.Моля да се съобразяваме с мерките на здравното министерство, защото нещата ще бъдат безконтролни след около месец, ако продължаваме така, призова академикът.

  Това, което се прави от нас като мерки, програма, стратегия за борба с коронавируса, съответства на всички мерки и стратегии в световен план. Само че, те не се спазват – това е големият проблем.
  Грипната епидемия ще е някъде декември – януари и тя ще усложни още повече ситуацията, смята експертът.

  Акад. Петрунов обясни, че лечението на президента на САЩ Доналд Тръмп от коронавирус е извършено с моноклонални антитела, създадени лабораторно. Те са насочени към различни части на вируса, които блокират действията му и това е бъдещето.Това лечение ще стане възможно за всички, но в момента е много скъпо. То е принципен подход към вируса и е цяло ново направление в медицината. То е единственото, което дава истинско решение на въпроса.

  Надявам се, че догодина ще имаме качествена ваксина, допълни той. Компанията “Астра Зенека”, която разработва ваксина в Европа, сега предлага една нова ваксина за носа – която се впръсква под формата на спрей и може да бъде много ефективна, прогнозира ученият.

  Базирайки се на статия в световното научно списание “Сайънс”, акад. Петрунов обясни, че не можем да разчитаме много на груповия имунитет.Малко хора развиват антитела, за да се достигне 70-80% от населението да има имунитет и да се спре разпространението на коронавируса. Затова заключението е, че ако не дойде ваксина, ние няма да можем да достигнем възможностите на този колективен имунитет.

  Акад. Петрунов даде своите препоръки в две основни направления – как да подсилим имунитета си и кои мерки за предпазване да спазваме задължително.

  За подсилване на имунитета:
  * всички препарати за стимулиране на естествен имунитет
  * прием на повече витамини, особено C, D, A
  * прием на повече плодове и зеленчуци като естествен източник на витамини
  * повече спортуване, което много важно за подобряване дихателната функция на белия дроб
  Задължителни мерки:
  * носене на маски
  * постоянно миене на ръцете и поддържане на висока лична хигиена
  * избягване на социалните контакти, колкото е възможно

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg