• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Св. апостол Лука – покровител на художниците
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Днес Църквата почита паметта на св. апостол Лука – един от Седемдесетте апостоли на Христос, основоположник на църковната живопис, лекар, автор на Евангелие от Лука и книгата “Деяния на светите апостоли”. Професионалният си празник честват художниците.

  Освен дванадесетте апостоли Христос имал и други седемдесет, които също изпращал на проповед. След възкресението Му ведно с дванадесетте апостоли и те се разпръснали по света да проповядват и са страдали за Христа. Проповядвали не само със слово, но и с примера на добродетелния си живот, търпение, кротост, дела на християнска любов и вършили чудеса,пише Pravoslavieto.com.

  В числото на седемдесетте ученици бил и св. Лука.Той бил родом от Антиохия, където на младини изучавал медицина и живопис. След време дошъл в Йерусалим. Слушал проповедта на Спасителя. Поразен бил от силата на Христовите думи и чудеса. Станал Христов ученик. На него и на Клеопа Христос се явил след възкресението Си.

  Св. апостол Лука бил спътник на св. апостол Павел при мисионерските му пътешествия. От Рим апостолът на народите, Павел, пратил послания дo християни от различни места. В тях той нарича апостол Лука “лекар, многообичан и брат, когото възхваля цялата Църква”.

  Св. апостол и евангелист Лука се счита и за пръв християнски иконописец. Свещеното предание говори, че той нарисувал две икони: на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите първовърховни апостoли Петър и Павел. По тоя начин той сложил началото на църковната иконопис за слава на Божията Майка и на всички светии. Затова днес художниците отбелязват своя професионален празник.

  Св. Лука бил толкова привързан към св. апостол Павел, че не го остaвил и във времето, когато Павел бил окован във вериги в Рим. Не го оставил и при първите, и при вторите окови.

  От Египет евангелистът дошъл вече твърде стар в гръцката страна Ахаия, където умрял мъченически на 80-годишна възраст.

  Император Констанций, син на Константин Велики, като чул за чудесата, които ставали при гроба на св. Лука, наредил да се пренесат мощите му в цариградската църква “Св. Апостоли”, където почивали мощите и на апостолите Андрей и Тимотей.При тържественото пренасяне на тия свети мощи един болен царедворец бил чудно излекуван. След това се заредили в храма множество други чудеса.

  Честит празник на художниците! Екипът на Varnautre.bg им пожелава творческо вдъхновение!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg