• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Творби на италианската барокова музика в Аулата на Икономическия университет утре
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Концертът на Марио Карбота, Енрико Казаца и Ансамбъл La Magnifica Comunità е част от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“

  Елегантен концерт с изящни творби на италианската барокова музика ще поднесат на 20 октомври от 19:00 в Аулата на Икономическия университет гостите от Италия Марио Карбота (флейта и пиколо), Енрико Казаца (соло цигулка и концертмайстoр) и Ансамбъл La Magnifica Comunità. Програмата е посветена на 150 години от смъртта на италианския композитор Северио Меркаданте и включва творби от Антонио Вивалди, Северио Меркаданте и Доменико Гало. Квартет №1 в ми минор за флейта, цигулка, виола и виолончело от Меркаданте ще прозвучи в ново критично издание в редакцията на Мариятереза Делабора. Това е първото изпълнение на произведението в наше време.

  Варненската публика се е срещала с изпълнителското майсторство на Марио Карбота през 2019, когато той се включи в запомнения концерт с Бранденбургските концерти на Бах. В изпълненията на Марио Карбота критиката високо оценява „красотата на звука и изключителната техника“ (Fanfare, САЩ), „звънкия, изпълнен с жизненост, чист тон, безупречна техника и превъзходен динамичен диапазон” (American Record Guide). Карбота свири на най-големите световни сцени от Ню Йорк и Монреал през Лондон, Женева, София, Истанбул, Букурещ и Техеран, до Пекин, Сеул и Токио.

  Енрико Казаца и Ансамбъл La Magnifica Comunità са за първи път гости на фестивала. Енрико Казаца, с неотдавнашната награда „Choc de Musique“, получена за записа на четвъртия диск с квинтетите на Бокерини, потвърждава мястото си на един от най-изявените изпълнители на старинна музика. Освен това важно признание от световноизвестното списание Le Monde de la Musique, той получава възторжени отзиви и награди от списания и уебсайтове като Diapason, Amadeus, Scherzo, Musica, списание Fanfare и Musicweb. Като първи цигулар и ръководител на ансамбъл „La Magnifica Communità“ Казаца записва интеграл на Квинтетите на Бокерини за лейбъла Brilliant.

  През 1990 Енрико Казаца основава La Magnifica Comunità – камерен оркестър, който музицира на старинни инструменти. Музикантите имат за цел да популяризират класическата музика и са убедени, че стиловите и филологически изследвания са основа за разбиране на музиката във всяка епоха. Ансамбълът фокусира вниманието си предимно върху италианската музика, създадена в края на 17. и първата половина на 18. век. La Magnifica Comunità разполага с гъвкав инструментариум в зависимост от изпълнявания репертоар. Много са престижните зали в Италия и чужбина, както и фестивалните сцени по света, където La Magnifica Comunità изнася концерти и печели признанието и овациите на публиката.

  Гостуването на Марио Карбота, Енрико Казаца и La Magnifica Comunità се осъществява съвместно с Италианския културен институт в София и е част от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg