• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Ако президентските избори бяха днес, Борисов щеше да е новият държавен глава
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  През второто десетдневие на октомври ГЕРБ остават водеща политическа сила

  Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов печели президентските избори, ако са сега, показва експресно проучване на „Барометър България“. През следващата година освен парламентарни, предстоят и президентски избори.

  С уточнението, че реалните кандидати за президентското място са напълно неясни в настоящия момент „Барометър България“ направи анкета за кого биха гласували българските избиратели, ако водещите политически лидери и обществени личности се включат в президентската надпревара.

  Очаквано първите две позиции очертават „генералска“ битка с разлика от 4% между министър-председателя Бойко Борисов – (24,2%) и настоящия президент Румен Радев (20,2%). Следват ги военният министър Красимир Каракачанов с14,5% и ген. Венцислав Мутафчийски с 8,9%. Неформалният лидер на ДПС Ахмед Доган, който може да разчита на безусловната подкрепа на привържениците на формацията си, получава 7,5%. В мажоритарни избори Слави Трифонов би получил 3,9% – толкова, колкото и партията му на парламентарни, а Мая Манолова би получила по-висока подкрепа (3%), отколкото формацията ѝ на парламентарни (1,7%).

  „Барометър България“ провери и нагласите на анкетираните за предстоящите парламентарни избори.

  През второто десетдневие на октомври ГЕРБ остават водеща политическа сила – 20,9 одобрение. Констатира се леко скъсяване на дистанцията между първия и втория играч на политическата сцена – БСП. Социалистите, обаче, не успяват да убедят масовия избирател, че са надеждна алтернатива на сегашното управление и не привличат нови гласове извън обхвата на техните твърди гласоподаватели – 15,1%. ДПС ще са трета политическа сила със 7,9%.

  Включването на текстове за „Истанбулската конвенция“ и македонско малцинство в резолюцията на Европарламента и изобщо повдигането на тези теми от външна сила се възприема като грубо вмешателство от страна на патриотично настроените избиратели, което намира отражение в консолидиране и повишаване на подкрепата за Обединени патриоти – 7,2%, което би ги направило четвърта политическа сила в бъдещ парламент.

  Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ отбелязва застой в подкрепата си – 3,9%.

  Губещият от резолюцията на Европарламента за момента се очертава „Демократична България“, която би получила 3%. От една страна, инициирането на дискусията в Европарламента съвместно между десния Радан Кънев и евродепутата от БСП Елена Йончева се възприема от десните избиратели като непочтена сделка с дългогодишния им политически противник, от друга страна, в резолюцията изненадващо бяха включени спорни и неочаквани текстове, които могат да се възприемат като опит за вмешателство в суверенитета ни и критика към Конституцията ни.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg