• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Наблегнете на здравословното хранене, редовната физическа активност, навременната диагностика и лечение, съветват от Международната фондация по остеопороза

  На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата, а през настоящата година за първи път това се случва в условията на глобална пандемия. В тази връзка, Международната фондация по остеопороза отправя послание да не се пренебрегват грижите за здравето на костите, въпреки извънредните обстоятелства и да се наблегне на здравословното хранене, редовната физическа активност, навременната диагностика и лечение.

  Центърът по остеопороза и остеометрия във Варна се присъединява към тези препоръки и за шеста поредна година се включва с кампания, посветена на Световния ден. Инициативата традиционно протича с отстъпки в цените за изследване.

  Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост на костите. Последствията са чести фрактури, които могат да доведат до инвалидизация и дори до смърт. Заболяването е наречено „тихият крадец“, тъй като протича скрито, без каквото и да било симптоматика. Въпреки многото съвременни методи за лечение, остеопорозата често остава недиагностицирана и нелекувана. Веднъж възникнала, тя променя целия живот на пациента и отнема неговата свобода и спокойствие.

  Най-сигурният метод за установяване на костна плътност е Декса изследването, при което оптимални, в зависимост от възрастта и здравния статус, са следните 2 възможности:
  • Изследване на Цяло тяло – Препоръчва се като златен стандарт при профилактични изследвания за пациенти, които се изследват за първи път или такива, при които не е установена загуба на костно вещество (остеопения) при минали изследвания. Освен за превенция на остеопорозата, изследването дава също важна информация за процентното съотношение на мускулна, костна и мастна тъкан, като изчислява много по-точно Индекса на телесната маса (BMI – Body Mass Index). Този индекс е важен критерий за оценка на общо физическо състояние при спортисти и при жени преди менопауза.
  • Изследването на Три контролни зони – Препоръчва на всички пациенти, които вече имат регистрирана намалена костна плътност (остеопения), тъй като се счита, че в посочените зони загубата на костно вещество е най-прогресивна.

  Периодичните скринингови кампании с преференциални цени са повод за хиляди хора за първи път да се погрижат активно за здравето на своите кости. Вече над 7000 пациента от Варна и региона са се изследвали за остеопороза като част от подобни инициативи. Развито заболяване се регистрира при 28% от изследваните, а при други 40% има стартирал процес на костна загуба – т. нар. остеопения.

  Остеопенията държи сериозен дял също при пациентите под 50 г. възраст, които традиционно не се разглеждат като рисков контингент. Именно в етапа на остеопения е най-подходящо да се започне лечение с оглед запазване качеството на живот на индивида. Затова, профилактиката не бива да се оставя на заден план дори в сложната ситуация, в която се намираме, отбелязват от Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg