• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Димитър Йонков:Екскурзоводството е комплексна професия, изисква любов и отдаденост
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Кадър видео #ПреоткрийБългария

   

  Визитка: Димитър Йонков е възпитаник  на 4-та езикова гимназия във Варна с профил Испански език. Висшето си образование завършва в Икономически Университет – Варна специалност „Международни икономически отношения“, след което продължава с магистратура „Международен бизнес“. От 2013 г. работи като екскурзовод с испански език. От 2018 г. е член на Управителния съвет към Съюза на екскурзоводите в България – Варна (СЕБ). За удоволствието да работи с латиноамериканци и испанци, историческото и културно наследство на Варна, пешеходните обиколки за деца и предизвикателствата в професията екскурзовод, специално за Varnautre.bg разказа Димитър Йонков .

  Как избра тази толкова интересна и вълнуваща професия?

  Няма да забравя момента, в който след едно упражнение по Международен Бизнес в трети курс, гл. ас. Атанас Атанасов, който за съжаление вече не е сред нас, ме покани да изкарам курса за екскурзоводи към Съюза на екскурзоводите в България. В този момент се подготвях да заминавам за Испания, тъй като ме бяха одобрили по програма Еразъм за Университет ДЕУСТО (Билбао). След краткия ни разговор си спомням, че му обещах, че щом се върна от Испания, ще се запиша и ще изкарам курса за екскурзоводи. Може би още тогава, ас. Атанасов е забелязал необходимите качества в мен, за да стана добър екскурзовод.

   

  С какви предизвикателства се сблъскваш по време на работата и какво те вдъхновява и мотивира?

  Екскурзоводството е комплексна професия. Човек трябва да е добър психолог, да умее да грабва вниманието, да говори добре, да е преводач, да представя историята и забележителностите на дадения обект, да е аниматор и да прави всичко това с любов и отдаденост. Предизвикателствата, с които се сблъсквам, са многобройни – от различия чисто в национален аспект в случаите, когато туристите са от различни държави в Латинска Америка, преминем през различия и закачки между туристи от Мадрид и Барселона, културни особености до съдействие при изгубени багажи, придружаване и превод в болнични заведения при извънредни ситуации и други. Най-голямото предизвикателство е да успееш да спечелиш групата в първите две – три минути. Без значение дали става въпрос за група от 5 човека, или 50.

  В много въздействащо видео разказваш историята на Аладжа манастир, как се роди идеята ?

  Благодаря. Идеята е на Министерството на туризма с цел популяризиране на малко известни места в България. Съюза на екскурзоводите трябваше да излъчи представители, които да разкажат за малко познати обекти около Варна и Варненска област. Трима колеги от СЕБ представихме Аладжа манастир, Археологически музей – Варна, с най-старото обработвано злато в света, и Текето край Оброчище. Разбира се, бяха представени и други кътчета на България с колеги от другите екскурзоводски организации.

  Каква е Варна през твоите очи ?

  Варна е един от най-старите и най-красиви градове в България. Люлка на най-старата цивилизация – Култура Варна, оставила тук най-старото обработено злато в света, датиращо от V-то хилядолетие пр. Хр.. Варна е със здрави основи от миналото и с поглед към бъдещето. Космополитен и развиващ се град.

  Какво би искал жителите и гостите на града да знаят за него?

  Това, което задължително споменавам за Варна, е, че във Варна е открито най-старото обработено злато в света. Варна е основана от гръцката колония Милет през VI в. пр. Хр.. Старото име на града е Одесос. Във Варна се намират четвъртите по големина Римски терми в Европа и т.н.

  Организираш пешеходни обиколки и беседи за деца във Варна, разкажи малко повече за тази инициатива 

  -Този проект е по идея на Христина Неделчева, колега екскурзовод, понастоящем председател на СЕБ. Аз съм един от екскурзоводите, които провеждат тези турове. Всяка седмица през уикенда организираме тематични пешеходни турове за най-малките любознайковци на възраст между 6 и 14 години. Туровете продължават 2 часа. Целта е по забавен и атрактивен начин децата да научават любопитни факти за варненските сгради, родове, известни личности, забележителности, архитекти, етноси. Учат се да работят в екип, да решават различни скрити загадки, които ЕкскурзоводКо е подготвил за тях.

  Как децата се отнасят към културното и историческо наследство?

  Когато информацията е поднесена по достъпен и забавен начин те научават много повече и по този начин обикват историята и културното ни наследство.

  Имаш ли любима сграда, варненски архитект или емблематични личност свързана с града?

  Много любими сгради имам във Варна. Една от тях е Хотел Мусала. Ще си позволя да разкажа накратко историята на тази сграда. Собственик на терена е Методи Гандев – крупен варненски предприемач и общественик. В началото на XX в. емигрира в САЩ. През 20-те години се завръща и решава да построи хотел, но не какъв да е хотел, а умалено копие на небостъргача в Ню Йорк – Flat Iron Building. За целта се свързва с най-добрия архитект за този период – Дабко Дабков. Командирова арх. Дабков в Ню Йорк през 1925 г. за една година да проучи сградата. След завръщането си арх. Дабков се залавя за работа и през 1927 г. изгражда хотел Мусала.
  Респективно, любимият ми архитект е арх. Дабко Дабков. Интереса към тази личност придобих от един изключителен мой колега и краевед, автор на редица книги – Християн Облаков.

  Според теб в каква посока е вървяла Варна преди 100 години, къде е сега и как си я представяш в бъдеще?

  -Този въпрос е достоен за есе. Всъщност, догодина се навършват 100 години от създаването на курортното дело във Варна и оформянето на града като туристическа дестинация. За сто година Варна е преминала през разцвета в архитектурните стилове арт деко, френски барок, необарок, сецесион и други. Преминала е през смяна на политически системи, идеологии и войни. През този период винаги туризмът е бил водещ фактор в изграждане на европейския облик на града. Днес, в разгара на най-сериозната криза в историята на туризма, породена от корона вируса, темповете на развитие са забавени, но вярвам, че това ще се промени в близките няколко години и града отново ще привлича още повече туристи от всички краища на света.

  Какво е твоето послание към нашите читатели ?

  -Пожелавам на вашите читатели да посетят кътче от България, на което никога не са ходили или винаги са оставяли за следващ път. Пожелавам им да преоткриват и опознават България, защото колкото и да пътуваме по света и да опознаваме други държави и народи, винаги се завръщаме и виждаме България с други очи, а колкото повече я опознаваме, толкова повече и ще я заобичаме. Пътуването винаги ни прави по-богати!

  Снимки:Личен архив, Димитър Йонков

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg