• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Рекорден брой участници на конкурса за млади пианисти „Мила Михайлова“ във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit


  Председател на журито ще бъде световнопризнатият маестро на пианото Людмил Ангелов

  От 30 октомври до 1 ноември във Варна ще се състои VI Национален конкурс за пианисти, носещ името на Мила Михайлова. Патронът на конкурса Мила Михайлова е един от основателите на Държавното музикално училище във Варна, създадено през 1944 г., преподава пиано до 1980 г., създавайки забележителна клавирна школа. Нейни ученици са видни музиканти – диригенти, концертиращи пианисти, корепетитори и преподаватели. Конкурсът се провежда на всеки две години, организира се от НУИ „Добри Христов“ съвместно с фондация „Мила Михайлова“ с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна.
  Състезателната част на издание 2020 ще бъде на 30 и 31 октомври 2020 в Концертното студио на Радио Варна и в Концертната зала на училището домакин, а награждаването и гала концертът на лауреатите ще са в Деня на народните будители 1 ноември от 11:30 в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.
  С всяко ново издание конкурсът „Мила Михайлова“ придобива все по-голяма популярност и авторитет. Дори и при всички трудности, свързани с пандемията от COVID-19, желаещите да се включат са отново повече от предното издание и конкурсът се радва на рекорден брой кандидати – 42 записани солисти и едно клавирно дуо. Участниците ще пристигнат във Варна от цялата страна – Бургас, София, Русе, Плевен, Пловдив, Разград, Козлодуй, Габрово.
  Състезанието е в три възрастови групи: за участници до 11, до 14 и до 18 навършени години.
  Отличителна черта на варненския конкурс е, че участниците са в две категории – едната е за ученици от професионалните училища по изкуствата, а другата е за любители пианисти – възпитаници на музикални паралелки, читалища и школи. Има също и категория Клавирно дуо.
  Наградният фонд тази година е 5000 лв. Победителите възрастовата група на най-малките ще получат атрактивни предметни награди и подаръци, а в групите на по-големите – парични премии. Има и допълнителни награди, осигурени от партньорите на конкурса. Награда за най-добро изпълнение на творба от френски композитор е осигурена от фондация „Мила Михайлова“ в лицето на дъщерята на педагожката – Марина Михайлова. Радио Варна предоставя награда – професионален запис в студиото на радиото. Наградата на Държавна опера Варна е съвместен концерт със Симфоничния оркестъра на Операта, също съвместен концерт е и наградата на Държавния симфоничен оркестър – Шумен.
  Председател на журито, което ще оценява кандидатите, тази година е световнопризнатият български пианист Людмил Ангелов, почетен професор в Нов български университет. Членове на журито са доц. Марина Капитанова – ученичка на Мила Михайлова и дългогодишен корепетитор и преподавател по клавирен съпровод в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, маестро Станислав Ушев – диригент и директор на Държавния симфоничен оркестър – Шумен, Даниела Кюркчиева – ръководител на катедрата по пиано в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, и Боян Бъчваров – ръководител на катедрата по пиано в НУИ „Добри Христов“ – Варна.

  Конкурсната програма ще се проведе в Концертното студио на Радио Варна и в Концертната зала на НУИ „Д. Христов“ на 30 и 31 октомври, а галаконцертът и тържественото връчване на наградите ще е в Деня на бузителите – 1 ноември от 11:30 часа в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.
  Редът на явяване на участниците в конкурса по традиция се определя от жребий, представляващ теглене на буква от българската азбука. Участниците, чиите имена започват с тази буква, ще бъдат първи в списъка, ще ги последват следващите букви от азбуката до пълното изреждане на всички букви. Миналата седмица в НУИ „Добри Христов“ беше изтеглена буквата за начало на конкурса през тази година – това е буквата “Р”. Жребият беше изтеглен в присъствието на комисия от ученици и учители от клавирната катедра в НУИ “Добри Христов”.

  Конкурсът може да се проследи и на живо онлайн в директно излъчване от Радио Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg