• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  НОЩ:Навлизаме в сериозна фаза на епидемията, има недостиг на медици
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията на територията на страната, каза пред журналисти министърът на здравеопазването  проф.д-р Костадин Ангелов. Областите с най-много случаи на коронавирус с хоспитализирани в лечебни заведения са София, Пловдив, Благоевград, Бургас и Шумен.

  Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците на първа линия – имаме сериозен недостиг на техния физически капацитети, допълни той. Те са изморени, заразени, под карантина, някои са в реанимация. Имаме нужда от помощ и се надяваме на помощ от специалистите в доболничната помощ, допълни министър Ангелов.

  Решението ще се търси във включването в борбата с COVID-19 на лекарите от ДКЦ-тата и студентите. „Ще настоявам кметовете на общините да направят среща с директорите на лечебно заведение за извънболнична медицинска помощ и да намерят решения, свързани с назначаването на тези медици. Под форма, така че да могат да помогнат на колегите си и да получат за това достойно възнаграждение“, обясни здравният министър.

  Предстои среща с ректорите, за да се обсъди възможността студентите от 6 курс да помогнат на лекарите и това да се зачете и признае като стаж за тях. Предстоят разговори и с учебните заведения, в които се обучават професионалистите по здравни грижи. Единствената възможност да се намали натискът върху здравната система е да се спазват мерките, подчерта  министър Ангелов.

  Днес в 15.00 е предвидена среща с Българската асоциация на заведенията, за да се търсят съвместни решения, даващи резултат.

  До края на деня РЗИ ще издаде заповед, според която всяко лечебно заведение в столицата ще трябва да има COVID зона и тя да бъде обезпечена с персонал.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg