• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Две грабливи птици, пациенти на Спасителния център във Варна, вече са в естествената си среда
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Птиците са напълно възстановени и бяха откарани в ПП „Златни пясъци”

  Две грабливи птици – малък креслив орел и голям ястреб, пациенти в Спасителния център във Варненския зоопарк от около месец, бяха върнати  в естествената им дива среда, съобщи за Радио Варна Нора Люцканова, уредник в зоокъта. Птиците са напълно възстановени и бяха откарани в ПП „Златни пясъци”.

  “Това са възрастни екземпляри, надяваме се след като ги освободим всичко с тях да бъде наред. За първи път птици от тези видове се лекуват в Спасителния център за последните пет години. До сега наши пациенти са били дребни грабливи птици като малък ястреб, малка ушата сова или чухал, както и керкенез, което е най-дребното соколче в България”, разказа Нора Люцканова.

  Ако намерите животно в беда, не е необходимо веднага да го приберете, подчерта директорът на зоопарка във Варна Иванка Стоянова и допълни: “Трябва първо да се обадите в Районната инспекция по опазване на околната среда и водите. Това е всъщност институцията, която решава и се грижи за биологичното разнообразие. Има зелени телефони и експертите, които отговарят ви казват дали животното, което сте намерили е защитен вид и дали трябва да дойдат да се намесят и да го вземат. Правят протокол. Ние сме зоопарк, няма как животно случайно да попадне във варненския зоопарк”.

  Ето как да действате, в случай, че попаднете на животно от защитен вид.

  Зеленият телефон, който денонощно приема сигнали в РИОСВ, е 0884 290 634.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg