• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Кампания по масово тестване за COVID-19 започна в Словакия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Бързи антигенни тестове ще бъдат направени първо на всички жители над 10-годишна възраст в четирите региона край полската граница

  Словакия започна да тества за коронавирус почти цялото си население – безпрецедентна по масовост програма, която ще продължи през следващите три уикенда.

  Бързи антигенни тестове ще бъдат направени първо на всички жители над 10-годишна възраст в четирите региона край полската граница. Програмата под ръководството на министерството на отбраната ще обхване цялата страна в дните от петък до неделя през следващите две седмици, предаде БНР.

  Армията ще осигури за целта около 8000 войници, но не достига обучен медицински персонал. Затова от здравното министерство са отправили призив към студентите по медицина да се включат като доброволци.

  Премиерът Игор Матович каза по-рано, че подлагането на тест е по желание, но онези, които не покажат отрицателен тест в дните след приключването на масовата кампания, ще бъдат пращани в 10-дневна принудителна карантина. Президентът Зузана Чапутова разкритикува това решение. “Ако заплашваш със санкции, не може да казваш, че това е доброволно”, коментира тя.

  В 5,5-милионна Словакия за последното денонощие са били потвърдени рекордните 2581 случая на коронавирус, съобщи днес министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

  Регистрираните заразени в страната вече са общо 37 911. 19 души с коронавирус са починали за изминалите 24 часа. Общият брой на смъртните случаи в Словакия е 134.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg