• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Испания обмисля въвеждането на извънредно положение в цялата страна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  В сряда Иберийската страна стана шестата в света, която регистрира милион потвърдени случая на COVID-19 и първата в Европейския съюз

  Само дни, след като Испания регистрира повече от един милион случаи на заразени с вируса, регионите, отговорни за случващото се, упражняват натиск върху правителството да им даде законно право да налагат по-строги ограничения. На практика това би включвало правителството на министър-председателя Педро Санчес, да обяви национално извънредно положение, което ще позволи на регионите да наложат вечерен час – мярка, която все повече се прилага в цяла Европа, пише БГНЕС.

  До момента девет от 17-те автономни области на Испания официално са поискали такава мярка, като правителството се очаква да вземе решение на извънредно заседание в неделя.

  Въпреки че правителството може да наложи извънредно положение до две седмици, то ще се нуждае от одобрение от парламента, за да го удължи.

  Испания използва правомощията през пролетта, за да наложи една от най-строгите изолации в света, а подобна мярка беше в сила в Мадрид през последните две седмици – макар и само за налагане на ограничения за движение в столицата и различни близки градове.

  Тази мярка приключва в 16:47 ч. в събота, когато влизат в сила нови ограничения, изготвени от регионалните власти.

  От основно значение за новите правила е забраната за всички публични и частни събирания на хора, които не живеят в едно домакинство между полунощ и 6:00 сутринта.

  Баровете и ресторантите вече трябва да се затварят в полунощ, в сравнение с 23:00 при извънредно положение, а капацитетът им на закрито ще остане фиксиран до заетост от максимум 50 процента.

  Регионът на Кастилия и Леон обяви собствен вечерен час, без да чака правителствена декларация, забраняваща движение между 22:00 и 6:00 ч.. Подобни мерки са планирани в източния регион на Валенсия и южния град Гранада.

  В сряда Испания стана шестата страна в света, която регистрира милион потвърдени случая и първата в Европейския съюз, въпреки че в петък премиерът Педро Санчес заяви, че “реалният брой” е над три пъти по-висок.

  Последните данни показват, че вирусът е отнел близо 35 000 живота в Испания и е заразил 1 046 132 души, въпреки че тестовете за антитела предполагат цифра от над три милиона.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg