• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проф.д-р Николай Витанов:През ноември се очаква втора вълна на заразени с COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Колкото по-късно се заразим с COVID-19, толкова по-леко може да прекараме вируса

  До края на октомври ще има увеличаване на случаите на заразени с коронавирус, а през ноември се очаква втора вълна. За това предупреди в ефира на БНТ професор д-р Николай Витанов от БАН.По думите му обаче няма нужда от затягане на мерките относно коронавируса, защото колкото и строги мерки да се въведат, те няма да бъдат възприети и малцина ще ги спазват. Затова според Витанов чакаме ваксина или лекарство.

  Според проф. Витанов колкото по-късно се заразим с COVID-19, толкова по-леко може да прекараме вируса.Той призова:

  “Не се прецаквай, не се минавай, прецакай вируса. Не се прецаквай, значи стой здрав и не се заразявай. Не се минавай означава – тези, които ти говорят за стаден имунитет 70%, не ти казват, че останалите 30% няма да се разболеят. С течение на времето смъртността леко намалява, защо да бързаш да се заразяваш. Колкото по-късно се заразиш, толкова по-лесно ще го прекараш”.

  Той е притеснен, че расте групата на невярващите в мерките. В момента според него сме в начален стадий на турбулентността. 340 000 българи са се срещнали с вируса, което е около 4% от населението. Според Витанов обаче не е ясно дали се изгражда групов имунитет.

  По думите му Здравната система започва да се задъхва. При 2000 заразени дневно тя ще се задъха сериозно.

  Според него в момента с училищата няма проблем. По-сериозен е проблема със заразяването на учителите, които повечето са в рискова група. Хората най-много се заразяват в закрити помещения с много хора на единица площ, където се струпват, обясни той.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg