Около 10 до 15% е възможно да поскъпнат кувертите за празниците, тъй като ресторантите ще работят при намален капацитет
Въпреки ситуацията с коронавируса, вече има интерес от граждани и фирми за организиране на тържества за приближаващите коледни и новогодишни празници. Това заяви за Радио Варна Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация. Косев обясни, че и браншът,и гражданите вече имат много повече информация за предпазните мерки, които могат да се предприемат и затова се връщат към традиционните си тържества, при спазване на мерките.
“Доста граждани са запознати с това, че ползват отстъпки за ранни записвания, така че има интерес. Голяма част от хотелите, които имат по-големи ресторанти с над 100 места, предимеството е, че дори да работят на 50% от капацитета си, си струва да проведат едно такова мероприятие, защото 50-60-70 човека да бъдат в ресторанта си заслужава. Естествено има и обекти, които са с малки ресторанти, там не си заслужава да работят в тази ситуация.
Около 10 до 15% е възможно да поскъпнат кувертите за празниците поради тази причина, тъй като общите разходи, които сме калкулирани при пълен капацитет на ресторанта, в момента при половин капацитет себестойността става по-висока, а не че искаме да спечелим повече”, поясни председателят на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация.
Павлин Косев каза още, че браншът очаква от държавата точен алгоритъм за действия при евентуална втора вълна на пандемията , за да бъдат стандартите на безопасност еднакви за всички.
Вашият коментар