• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Интернет стана на 51 години
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Творението, което промени световната култура – Интернет, има за рожден ден 29-ти октомври.

  “ Интернет е демократизиращ елемент – всеки има глас. Вече няма път назад. Не можем да го изключим. Интернет-епохата настъпи. Мрежата прониква във всеки аспект от живота ни. “ – споделя създателят на интернет професор Леонард Клейнрок, оглавявал екипа, който през 1969 г. за първи път е свързал компютри онлайн. Клейнрок вярвал, че компютрите трябва да могат да си „говорят“ и мрежата трябва да е проста за използване, като телефона. И решил да опита. Ето как е станало това. Точно в 21 ч. на 29 октомври 1969 г. инженери от Калифорнийския университет в Лос Анжелис и от Станфордския изследователски институт успяват за пръв път да обменят данни между два компютъра на разстояние 400 мили. Затова този ден се смята за рожден ден на световната компютърна мрежа – Интернет.

  Проектът за свързване на двете системи е наречен „Арпанет“ по името на Агенцията за напреднали проекти в сферата на проучвания за отбрана на САЩ, които били поръчители на проекта. Мрежата е тествана от Чарли Клайн, който опитва да се логне в системата на Станфордския институт от Калифорния. Той набира буквата „L“, а после се обажда в Станфорд по телефона, за да разбере дали буквата е пристигнала. Опитът е успешен. После Клайн изписва буквата „О“, която също стига успешно до Станфорд. Когато изписва буквата „G“ обаче, системата се срива. След около час и половина системата е възстановена и всичко протича по план. След първия малък срив системата почти не е стъпвала накриво. Останалото е история. В началото опитите за развиване на „Арпанет“ срещат сериозна съпротива. Системите на различните компютри са напълно несъвместими и прехвърлянето на информация е изключително трудно. Съпротивата идва главно от институции, които се опитват да опазят базата си от данни. Скоро обаче те осъзнават, че свързването в такава мрежа има потенциала да увеличи в пъти достъпа им до информационни ресурси. Популяризирането на „Арпанет” се случва през 90-те години, когато мрежата става все по-разпространена и по-достъпна. По подобен начин учени от Великобритания, САЩ и Франция създават техните собствени национални компютърни мрежи, но всяка от тях била различна. За Интернет в днешния смисъл на думата започва да се говори в периода 1973-1983 г., когато се обмисля решаването на проблема за обединяване на националните мрежи. Решението е бил протоколът TCP/IP.

  На 1 януари 1983 г. ARPANET променя своите същински мрежови протоколи от NCP на TCP/IP, като по този начин е създадено ядрото на днешния Интернет. Днес Интернет е супермрежа, изградена от мрежи. Това е инфраструктурата, която свързва милиони компютри по света. Информацията се движи в интернет посредством различни езици, наречени протоколи. WWW, което буквално означава „световна паяжина”, е начин за достъп до информация чрез интернет. WWW е хипертекстова система за обмен на мултимедийна информация, съхранявана на компютри, влизащи в състава на интернет.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg