• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Ваксина срещу COVID-19 в ЕС ще има най-рано напролет, прогнозира фон дер Лайен
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Европейската комисия съобщи в сряда, че страните от ЕС могат да се надяват на ваксинация срещу коронавирус преди края на тази година и че тя може да започне най-рано напролет около април.

  Новината съобщи председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен. Тя настоя страните-членки да изготвят национални планове за ваксинация и подчерта, че „ще отнеме време да бъде потвърдено, че една ваксина е ефективна и безопасна”.

  По думите ѝ в най-добрия сценарий първите пратки от евентуалната бъдеща ваксина ще стигат до между 20 милиона и 50 милиона европейци месечно, започвайки от април догодина, а ЕС ще осигури 700 милиона дози за цялата следваща година – количество, което стига за неговите под 500 милиона граждани и за дарения на страни с нисък и среден доход на глава от населението.

  Към момента Комисията е провела преговори за предварителна поръчка на ваксини с 6 водещи западни компании и вече са подписани договори с три от тях.

  ЕК прие в сряда и препоръка за тестовите стратегии, включително – с използването на бързи антигенни тестове. Тя призова страните членки да представят национални стратегии за тестуването до средата на ноември. Брюксел е отделил 100 милиона евро, за да закупи такива тестове и да ги достави бързо на страните, каза Фон дер Лайен.

  “Ако за някаква дейност трябва да се изискват или препоръчват отрицателни тестове за COVID-19, взаимното признаване на тестовете е от съществено значение, особено в контекста на пътуването”, допълни тя.

  Брюксел призовава държавите членки също да разработят национални приложения за проследяване на контактите. Досега такива има в 19 страни и те са свалени 52 милиона пъти.

  Страните трябва да разработят и национални ваксинационни стратегии, а Комисията ще създаде платформа за наблюдение на тяхната ефективност.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg