• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  НОЩ:Далеч сме от изграждането на колективен имунитет
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Кадър БНТ

  Никой не се е задушил, защото носи маска, подчерта проф. д-р Тодор Кантарджиев

  Над 2000 са заразените медици в страната, като това е около 5 процента от общия брой потвърдени случаи на коронавирусна инфекция. От тях 37 % са лекари, а 33 процента са сестри. Тревожен е ръстът на хоспитализираните пациенти с коронавирус. С една трета ежеседмично нараства броят на приетите в болница, а от интензивни грижи се нуждаят 7% от болните. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков на редовния седмичен брифинг за разпространението на COVID-19 у нас. Смъртността също нараства, само за последната седмица има ръст от 50%.

  “Възприемчивостта към заболяването остава голяма. Далеч сме от изграждането на колективен имунитет”, заяви още д-р Пенков.

  В последните дни са регистрирани 102% нарастване на средноседмичния брой заразени. Наблюдава се ежедневен положителен прираст. Ръст на заразените се отчита във всички възрасти. Сериозно увеличение има при заразените ученици в гимназиален и прогимназиален етап.

  Маските ще ни предпазят от коронавируса, категорично се обърна проф.д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той отново апелира да се спазват разписаните от властите мерки.

  “Най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски. Всички трябва да мислим за нашето здраве и за това на околните. Ако някой е болен, тя може да те запази с над 30%. Маската ще те спаси и от коронавирус. Най-важното е контролът и самоконтролът”, заяви проф.д-р Кантарджиев.

  Кантарджиев обясни, че трябва да се приема витамин Д, но да се прави без да се предозира. Той апелира да не стимулираме прекалено имунитета. „Добра храна, спорт, добри емоции. Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия, защото нещата се преекспонират. Това доведе обществото до недоверие, страх, затова с удоволствие слушат ненаучни приказки“, допълни той.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg