• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ЕС с единна стратегия за тестване, ваксиниране и проследване на контактите на заразени с COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Лидерите на ЕС договориха на видеоконференция за борба срещу втората вълна на коронавирусната пандемия разработването на единна стратегия по тестване, проследяване на контактите и ваксинация. Това заяви след края на разговорите председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който даде съвместна пресконференция с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. „Взехме решение да съгласуваме общия подход за прилагането на бързи тестове за антитела, които трябва да допълнят обикновените PCR тестове и да ускорят процеса на тестването, стратегията за проследяване на контактите, а също за създаването на единна стратегия за ваксиниране“, заяви Мишел, цитиран от ТАСС. Той също наблегна на необходимостта от борба срещу „кампаниите за дезинформация” и фалшивите новини, свързани с ваксинирането.

  От своя страна Урсула фон дер Лайен подчерта, че е невъзможна 100-процентна ефективност на ваксините. „Първите ваксини ще имат 80% ефективност, може и по-малко, и това ще бъде един добър резултат”, заяви тя. Всички страни членки ще получат ваксина срещу Covid-19 по едно и също време въз основата на броят на тяхното население. Ще има приоритетни групи като здравните работници и възрастните хора. Тя посочи, че Съюзът ще финансира преместването на пациенти с COVID-19 за лечение от една държава членка в друга. Мярката ще бъде въведена, за да се избегне препълването на болници. За целта ще бъдат предоставени 220 милиона евро.

  Фон дер Лайен призна също, че действащите в страните на ЕС системи за тестване и проследяване на преместванията са напълно несинхронизирани. „11 страни от ЕС вече разработиха електронни анкети за контрол върху трансграничното движение на гражданите, но всички тези системи засега още не са съгласувани”, отбеляза тя. „Сега ние ще бъдем много внимателни с отмяната на санитарните мерки, всички ние трябва да имаме предвид са най-мощните инструменти в борбата срещу пандемия – това е как се държи във всекидневния живот. Да носим маски, да спазваме социалната дистанция и да избягваме закритите, непроветрявани помещения, тези мерки имат сега решаващо значение”, каза тя.

  Фон дер Лайен каза също, че е необходимо бързо валидиране на новите тестове на европейско ниво, като добави, че тестове и проследяване вървят ръка за ръка.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg