• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Емблемата на Варненската опера Кузман Попов ни напусна на рождения си ден
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Многобройни са наградите му, сред тях „Златна лира“ и „Кристално огърлие“ на СБМТД, „Почетен знак с лента на кмета на Варна“, няколко награди „Варна“, две награди „Феникс“ на Варненската опера

  На рождения си ден, 30.10.2020, щеше да е на сцената за да бъде отличен с награда „Феникс“ за постановката си „Макбет“ от Верди, върхово постижение на Опера в Летния театър 2020.
  Вместо това, съвсем като в драматична опера, в предвидения за празник час, почетохме с минута мълчание паметта на големия режисьор и сценограф, емблема на Варненската опера  Кузман Попов, съобщават с прискъбрие от екипа на Театрално-музикален продуцентски център Варна.

  Кузман Попов вгради блестящото си образование – театрална режисура при проф. Филип Филипов във ВИТИЗ и оперна режисура при проф. В. Фелзенщайн и Г. Фридрих в Комише Опер Берлин, в създаването на свой оригинален стил и висока театрална естетика. С неговия професионализъм и пословична взискателност са белязани близо 150 драматични и оперни прочити, сред тях на почти всички знакови опери от световната съкровищница, като “Травиата”, “Аида”, “Трубадур”, “Бохеми”, “Симоне Боканегра”, “Бал с маски”, “Тоска”, „Едип цар“, “Отело”, “Бохеми”, „Княз Игор“, „Норма“, „Силата на съдбата“ и др.

  Самото име на Кузман Попов е знак за режисьорска класа, признат и аплодиран от критиката и публиката не само в България, също в Испания, Италия, Германия, Гърция, Египет, Русия, Турция, Македония и др. страни.

  Авторският натюрел на Кузман Попов триумфира в постановките от последните години, в които като режисьор и сценограф той създаде вълнуващи образци на оперното творчество. В тях изрази най-пълноценно себе си, като обогати принципите на класическата режисура с усета си за съвременност и така придаде нов блясък на операта.

  Многобройни са наградите на Кузман Попов, сред тях „Златна лира“ и „Кристално огърлие“ на СБМТД, „Почетен знак с лента на кмета на Варна“, няколко награди „Варна“, две награди „Феникс“ на Варненската опера.

  Признанието и обичта на колегите и публиката следваха Кузман Попов в неговия осмислен и осъществен живот на творец от голяма величина.

  Светъл беше земният му път, светъл да бъде и нататък!
  А Варненската опера завинаги остава негов дом!

  Поклон пред паметта му!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg