• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проф.д-р Росен Николаев: Добрите преподаватели се помнят цял живот заради промяната, която са предизвикали в своите възпитаници
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Личен архив

  Визитка: Професор Росен Николаев живее и работи в град Варна. Завършил е СУ “Климент Охридски” специалност „Математика“. Един от най-обичаните преподаватели в Икономически Университет-Варна, свързва съдбата си висшето училище от през 1989 г. Професор Николаев е автор на множество учебници и помагала за ученици и студенти. Ръководител е на лятна школа с изявени ученици от състезание „Европейско кенгуру. Участва в проекти, води лекции и обучение в страната и чужбина.Член е на Съюза на математиците в България. Академик към БАНИ,където членува от 2011 г.Удостоен е с почетно звание „Действительной член академии“ на „Международная педагогическая академия – город Москва“.  Носител на Награда „Варна“ в научна област „Обществени науки“ през 2018 г.

  Научните интереси на професор Николаев са в областите:Приложение на количествени методи в икономиката,Икономико-математическо моделиране и оптимиране,Проблеми на обучението по математика сред ученици и студенти по икономика, Конструиране на математически задачи за национални състезания за ученици и студенти и други. Професионалните му интереси са в областите: Математика,Приложна математика,Моделиране и оптимиране,Оптимизационни методи,Количествени методи в управлението,Финансова математика,Управление на риска,Инвестиционен мениджмънт, Интерактивен маркетинг,Управление на портфейли,Изследване на операциите,Приложна теория на игрите,Математически анализ,Функционален анализ,Линейна алгебра, аналитична геометрия и математически анализ и др.

  В Деня на народните будители Varnautre.bg разговаря с професор Николаев за призванието да бъдеш преподавател, за отговорността и привилегията всекидневно се изправяш пред младите хора и да виждаш как израстват пред очите ти.

  Здравейте проф. Николаев, благодарим Ви , че приехте поканата ни за разговор на този светъл ден, използвамe  повода да Ви честитим празника на Будителите!

  -Благодаря Ви за поканата, честит празник на Вас и всички, които се грижат за духовността ! Министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски, когато предлага народът да чества този ден,  в своя реч той посочва кои са будителите: „Те са малките и големите, знайните и незнайните, които не са оставили никога народните идеали да бъдат помрачени, надеждата и вярата за тяхното постижение да угаснат. Те са живата и вечна връзка между миналото, настоящето и бъдещето, те са безсмъртната гаранция, че нашият народ ще прескочи всички съдбоносни изпитания и ще оцелее.“!

  Вие как решихте да станете преподавател?

  -Винаги съм имал усещането, че моето призвание е да преподавам и да обучавам младите хора. Да си преподавател е осъзнат избор за трупане на ценен практически опит и развиване на умения. Тази професия е и изключително добра школа за личностно и професионално развитие.Освен това, добрите преподаватели се помнят цял живот заради промяната, която са предизвикали в своите възпитаници.

  Кои са най-големите предизвикателства в тази професия? А най-голямото удоволствие?

  -Обичам работата си! Всекидневно се изправяш пред млади хора, виждаш как израстват пред очите ти.Това е професия, която предоставя възможност да поемеш отговорност за промените, които желаеш да видиш в околните, да формираш мироглед, ценности, взаимоотношения..Да бъдеш преподавател е преди всичко голяма отговорност, но и привилегия. Най-голямото предизикателство е да накарам хората, които ненавиждат математиката да променят това свое усещане и да заобичат да решават макар и леки задачки.

  Как тръгхахте по пътя на математиката? Предполагахте ли тогава, че ще обвържете живота си завинаги с тази красива и необятна наука ?

  -От малък съм изпитвал удоволствие да решавам задачи и още от 7-ми клас бях твърдо решил, че ще завърша специалност „Математика“ в СУ „Св. Климент Охридски“.  Неслучайно казват, че математиката е “царица” на науките, тя е в основа на всички знания, безкрайни са  приложенията й  в света около нас. Математиката не е само талант ,тя изисква много отдаденост и труд.Тази наука е и един прекрасен  универсален език.Математиката  е изкуство !

  Вие сте един от най-любимите преподаватели, студентите споделят, че успявате да накарате да обикнат математиката дори тези, които не са на “ти “ с нея. Какви методи използвате ?

  -Мога да обясня на студентите дори и най-сложната математическа задача с примери от реалния живот, на достъпно ниво, така че всички да ме разберат.

  Математиката сякаш е леко неглижирана в учебните планове и програми,въпреки безспорните доказателства за ползотворното й влияние върху креативното мислене. На какво според Вас се дължи това?

  -Това е така и го оцянвам като голяма грешка. Според мен се дължи на факта, че математиката не е лесна дисциплина и се налага да се полагат повече усилия за овладяването й, както и да се отделя повече време за самоподготовка и упражнения.

  Какво според Вас трябва коренно да се промени в България по отношение на преподаването на математика?

  -Винаги съм считал, че математиката трябва да се преподава според потребностите на конкретната специалност и професия. Икономистите, инженетите, лекарите и т.н., освен от фундаменталната учлищна математика, имат нужда от някакви конкретни и специфични познания, които ще са необходими в тяханата работа. Освен това считам, че всичко в математиката трябва да се доказва и обяснява защо е така, а не да се казва на учениците и студентите „така е по дефиниция, запомнете го.“.

  Автор сте на множество учебници по математика. Кое предизвикателство е по-голямо – да решиш трудна задача или да измислиш такава?

  -Всяко от двете си има своя чар. За мен истинско предизвикателство е да измисля задача, която не мога да реша!

  Да излезем за малко от образа за университетския преподавател. Вие свирите на китара, пишете стихове… Какво още не знаем за проф. Николаев?

  -А това малко ли е? (смее се)

  Участвам много активно в различни форми на обучения по математика на ученици и учители. Участвам в съставянето на задачи и организирането на различни математически състезания – Европейско кенгуру, Ученическа олимпиада по финансова грамотност, Олимпиада по финансова и актюерна математика, Математически турнир Перперикон и др.

  В навечерието на този светъл празник на духовността и знанието 1-ви ноември, какво мислите за бъдещето на образованието и какво ще пожелаете на Вашите студенти и колеги?

  =Вярвам, че хората винаги ще ценят нуждата от образование. Да, потребностите ни се променят и образованието се адаптира към тях, но винаги ще я има почитта към науката и грамотността. Пожелавам на всички мои студенти и колеги преди всичко да са здрави и да имат сили да продължат пътя на науката, който са поели.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg