• Варна
    16°
    разкъсана облачност
    Влажност: 87%
    Изложба с творби от пленер по рисуване на архитектурни ценности, проведен в творческия квартал на Варна, се откри в морския град
    Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

     

    Изложба с творби от пленер по рисуване на архитектурни ценности, проведен в творческия квартал на Варна, се откри в морския град, разказа пред Varnautre.bg Мария Иванова, която е инициатор на събитието. Откриването се състоя в края на октомври в рамките на проекта Пленер-конкурс „Архитектурното наследство на Таляна”. Целта на организаторите от Сдружение с нестопанска цел „Таляна” е да се насочи вниманието към сградите, които днес определяме като културни ценности. И тъй като концентрацията на недвижимо културно наследство в Стара Варна е най-висока на територията на творческия квартал „Таляна”, пленерът, който едноименното сдружение организира, се провежда точно в тази част на града. Той се реализира за втора поредна година с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” на Община Варна и дарители. Партньори са Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „К. Преславски”, Камара на архитектите в България – Регионална колегия Варна, Съюз на архитектите в България – Дружество Варна и др.

    Творбите на учениците са подредени в изложбеното пространство във фоайето на СУ за ХНИ „К. Преславски” (ул. Атанас Георгиев № 20). Ще могат да бъдат разгледани до 13 ноември въпреки извънредната епидемична обстановка и неприсъствено обучение на гимназиалния курс. Охраната допуска до изложбата всички желаещи да я посетят граждани при станалите вече стандартни изисквания – да се носи маска и да се спазва дистанция.

    Участници в проекта

    Всички млади художници, които участваха в пленера през септември, се обучават в профил „Изобразително изкуство” в СУ за ХНИ „К. Преславски”. От същото училище бяха и част от младежите, чиято задача беше да разказват на интересуващите се минувачи интересни факти от историята на сградите – презентаторите на архитектурното наследство на „Таляна”. Те раздаваха и дипляни с информация за обектите, които художниците рисуваха. По-голяма част от презентаторите се обучават в профил „История и цивилизации” в СУ за ХНИ „К. Преславски”, но се включиха възпитаници и на още две варненски училища – IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри” с преподаване на френски и ЧСУ с преподаване на руски „Ю. Гагарин”. Така участниците в инициативата през 2020 г. бяха общо 20 – 12 художници и 8 презентатори на архитектурното наследство.

     Лектори

    Първият ден беше подготвителен и включваше лекция на краеведа Християн Облаков под формата на пешеходна обиколка в „Таляна”. Наскоро навършил трийсет години, Християн Облаков вече е автор на няколко книги за видни варненски архитекти, плод на изследователската му страст на краевед, съчетана с любовта му към архитектурата. Той самият също е възпитаник на СУ за ХНИ „К. Преславски”.

    Увлекателния разказ на Християн Облаков допълваше водещият преподавател на пленера – арх. Белин Моллов, който насочваше вниманието на учениците към характерното за архитектурните стилове. Освен архитект и урбанист, заемал ръководни позиции в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Белин Моллов е и художник. Той рисува предимно архитектурно наследство и има множество самостоятелни изложби в страната и чужбина. Целта на арх. Моллов беше в свободна комуникация с пленеристите да надгради солидната основа, която учителите по изобразително изкуство в СУ за ХНИ „К. Преславски” им дават; да фокусира вниманието им върху изобразяването на архитектурни ценности с различни техники. А като урбанист арх. Моллов имаше възможност да обогати общата култура на учениците по отношение на градската среда, да сподели с тях вижданията си за функциите на публичните пространства – улици, площади и др. Той изтъкна и колко важно е опазването на архитектурното наследство за идентичността на всеки град, за развитието на културен туризъм.

    През следващите дни на пленера младите художници, разположени със своите стативи на няколко локации в „Таляна”, внесоха оживление и допринесоха за артистичната атмосфера по улиците на творческия квартал на Варна. Като асистенти на водещия преподавател се включиха учителките по изобразително изкуство Калия Йорданова-Братанова, Мартина Едрова и Джулиана Вълчева.

     Отличени творби и награди, емоции при откриването

    Откриването започна с изпълнение на пиано на Ана-Мария Атанасова, възпитаничка на СУ за ХНИ „К. Преславски”. На събитието освен ученици и родители присъстваха директорът на училището Емил Груев, учителите по изобразително изкуство Мина Сиракова, Джулиана Вълчева и Ивайло Иванов, съдействали за реализацията на пленера и изложбата. Сред поканените бяха съмишленици и дарители, за чиито принос и щедрост организаторите благодариха. Арх. Явор Панев и Биляна Раева – представители на Сдружение „Таляна”, разказаха накратко за целите на организацията и по какви други проекти се работи. Водещият преподавател арх. Белин Моллов нямаше възможност да пътува за откриването, но изпрати подарък за училището – своя акварелна творба. Избрал я е неслучайно. Изобразеният на нея архитектурен обект – дворецът в Евксиноград, освен красив, е и исторически значим за Варна, свързан с придобиването на града на статут на морска столица. Водеща на награждаването и тази година беше Веселина Скопчанова, отличена като най-добър презентатор по време на първия пленер миналата година.

    Журито беше в състав Калия Йорданова-Братанова, художник и учител по изобразително изкуство с дългогодишен опит, Доротея Павлова – изкуствовед и уредник в ГХГ „Борис Георгиев” – Варна, доц. д-р арх. Жечка Илиева, преподавател по опазване на културното наследство във Варнески свободен университет „Черноризец Храбър”.

    Първа награда журито присъди на Ирина Маркова за моливна рисунка на Арабската сладкарница. В сградата, която много варненци наричат така, днес няма сладкарница – имало е обаче през годините на късния социализъм и е останала в спомените оттогава по този начин. Построена е през 1906 г. за египетския търговец Абут Халбуни, разказва Християн Облаков. Отличава с характерния си стил, включващ мавритански арки, каменни колони, флорални мотиви. На второ място беше класирано произведението на Елена Димитрова, която изобрази със смесена техника гранд хотел „Лондон”, също с богата фасадна декорация. Трета награди получи Надя Петкова за акварела си „Антикварният магазин”. Отличените на първите три места получиха ваучери, които да използват в специализиран магазин за художествени материали. А освен ваучер Надя получи също и награда от собственика на изобразения от нея антикварен магазин. Той се намира на ул. Дръзки, в красива каменна сграда, построена още преди Освобождението. (Подобна награда получи и другата участничка в пленера, която избра да нарисува антикварния магазин – Станислава Донкова.)

    На откриването на изложбата бяха отличени още: в категория „Живопис” –  Слав Кафеджиев за „Доходното здание Ж.Ф.”, който получи каталог на Градската художествена галерия „Б. Георгиев”; в категория „Градски пейзаж” – Велислава Тодорова за акварела ѝ „След дъжда”. В категория „Архитектурен ансамбъл” наградата отиде при Неделчо Колев за сградата на някогашната Българска търговска банка и съседното здание с богата необарокова декорация. За умелото пресъздаване на фасадната декорация с акварел Неделчо получи и допълнителна награда от производителя на материали, с които е реставриран ансамбълът. (Тези две сгради са сред най-добрите примери за възстановяване на културно наследство в Стара Варна).

    В категория „Масло” бяха отличени Десислава Михайлова (за сградата на някогашния хотел „България”, където днес се помещава ресторант) и отново Неделчо Колев, който успя да създаде втора творба в рамките на пленера – „Хостел Мусала”. В категория „Акварел” награда беше връчена отново на Ирина Маркова, която в рамките на пленера успя да нарисува още един архитектурен обект – къщата на Сава Китринопуло, гръцки търговец, живял и развивал дейност на днешната ул. Дръзки. Това е една от забележителните сецесионови сгради на Стара Варна, която, за съжаление, се руши.

    „Рушащи се, но въпреки това красиви”

    Много варненци не знаят името на гръцкия търговец, на когото е принадлежала къщата, която Ирина Маркова нарисува. Но когато им се обясни, че това е красивата сграда на ул. Дръзки с живописното балконче – от ранна пролет до късна есен цветята сякаш преливат от него – веднага се сещат за нея. За съжаление, мазилката и фасадната ѝ декорация са в много лошо състояние.

    Не са малко примерите за успешна реставрация на културно наследство във Варна. Но все пак  актуален остава въпросът защо и как други страни успяват да опазят архитектурните си ценности, а в нашата продължаваме да губим значими обекти. И така с всяка самосрутила се или умишлено разрушена сграда си отиват по малко от историческата ни памет, от самочувствието ни на хора, чиито предци са създали нещо значимо, от културната ни идентичност. И градовете на България се обезличават.

    Дано фактът, че младите таланти на Варна рисуват и „рушащи се, но въпреки това красиви сгради”, както се беше изразила ученичката Венелина Маймарова, провокира активност сред тези, които биха могли да предприемат действия за спасяването им. Венелина участва в първото издание на пленера през 2019 г. и спечели първа награда за акварел, на който изобрази друга рушаща се сграда – някогашната Софийска банка на ул. Преслав. Няколко месеца след това започна дългоочакваният от варненци ремонт на нарисуваното здание. Дано същото се случи и с къщата на Сава Китринопуло, изобразена от Ирина, както и с всички останали архитектурни ценности, които са в лошо състояние.

    И още награди

    Останалите участници получиха поощрителни награди за любознателността си и старанието, което проявиха. Всички млади художници и презентатори се зарадваха на книга с автор Християн Облаков за видния варненски архитект Дабко Дабков. Освен вълнуващ разказ за живота и приноса на архитекта за развитието на градската среда на Варна изданието съдържа и множество ценни фотографии. Учениците получиха и книга, предоставена от издателство „Българска история” – „Срещи с Бесарабия”, тъй като изложбата се откри в навечерието на деня, определен за празник на бесарабските българи – 29 октомври.

    На финала пленеристите ги очакваше още една изненада. В творческия квартал „Таляна” има множество ресторанти, сладкарници, кафета – уютни местенца със своя си, характерна атмосфера, където човек би могъл да се оттаде на кулинарни изкушения или да се отбие за малко за кафе или фреш. (По време на пленера един от ресторантите, разположен близо до локациите, на които се рисуваше, осигуряваше ежедневно закуски за участниците.) Всички заведения в „Таляна”, към които се обърнахме, с готовност приеха предложението ни да поощрят младите таланти с ваучер за посещение при тях като допълнителна награда. Собствениците и служителите им не бяха останали безразлични към пленера – както минувачите, така и те проявиха интерес към творбите и разказите на учениците през септември. Бяха се запознали вече с някои от тях.

    И така младите художници и презентатори се изненадаха приятно, че ще имат още един повод да посетят заедно квартала – за да използват получените ваучери за почерпка и отново да се разходят сред архитектурното наследство на „Таляна”. А може би и за да си набележат обекти за рисуване през следващото издание на пленера догодина.

    Мария Иванова

    Автор на фотографиите от откриването е Тодор Великов.

    Колаж към текста – Мария Иванова с фрагменти от:

    Гранд хотел ЛОНДОН, смесена техника / Елена Димитрова, XI кл., СУ за ХНИ К. Преславски

    Арабската сладкарница, моливна рисунка / Ирина Маркова, XI кл., СУ за ХНИ К. Преславски

    Къщата на Сава Китринопуло, акварел / Ирина Маркова, XI кл., СУ за ХНИ К. Преславски

     Още информация: на този адрес.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    info @ varnautre.bg

    За Varnautre.bg