• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Бракониери се опитаха да сгазят с джип служители на ИАРА, хванали ги да ловят риба в язовир Цонево
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  На 28.10.2020 г. при извършване на рутинна проверка инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ установили двама души, които се намирали в язовир Цонево в лодка с извънбордов двигател и ловели риба с мрежи. Когато риболовът приключил, бракониерите излезли от язовира и натоварили улова и оборудването си в багажника на тъмносин джип с бургаска регистрация. Тогава служителите на ИАРА им препречили пътя със служебния си автомобил, след което приближили до джипа и се легитимирали с цел да извършат проверка. В този момент джипът потеглил рязко, насочвайки се към инспекторите, които обаче успели да отскочат встрани. При рязката маневра багажникът на возилото се отворил и отвътре изпаднали рибарските мрежи ведно с уловената и поставена в чували риба, както и двигателят на лодката. Бракониерите изгубили контрол над превозното средство и се ударили последователно в няколко дървета, но въпреки това успели да избягат. Единият от бракониерите бил разпознат от служителите на ИАРА. Уловената риба била върната в язовира, а двигателят и мрежите били иззети от инспекторите с констативен протокол.

  Язовир Цонево се намира между селата Сава, общ. Дългопол и Добромир, общ. Руен. Той е резервен източник на питейна вода за гр. Варна. Риболовът в язовира е забранен.

  Наказанието за престъпление по чл. 238, ал. 3, т. 1 от НК е лишаване от свобода за срок от една до три години и глоба от 15 хиляди лева до 20 хиляди лева.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg