• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Лекари от АГ-Варна спасиха живота на жена след тежко усложнение по време на раждане
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:АГ-Варна

  Д-р Евгения Георгиева , д-р Боян Георгиев и анестезиолога д-р Али Селиман са героите, спасили животите  на майката и бебето

  В АГ болница на 21.10.2020г. по спешност постъпва пациентка на 21 години бременна в 31 г.с.. По време на прегледа се констатират изключително високи стойности на артериалното кръвно налягане. Заради бързата реакция на д-р Евгения Георгиева и правилно поставената диагноза Прееклампсия, пациентката се подготвя за спешно оперативно родоразрешение. В хода на подготовката за операция тя съобщава за силно намалено зрение, почти до слепота и настъпило кървене .Това съобщават от АГ болница „Проф. д-р Димитър Стаматов “- Варна.

  В акушерството, прееклампсията е усложнение на бременността и клинично се проявява с хипертония и протеинурия с или без наличие на патологични отоци, високо рисково състояние, което застрашава живота на майката и детето. Ако не се установи навреме може да причини кома или смърт на майката и плода – преди, по време или след раждане. Това е абсолютна индикация за оперативно раждане.

  Пристъпва се към спешно оперативно родоразрешение по витални индикации за майката и плода. Състоянието на пациентката е било съпътствано от сериозно кръвотечение по време на секциото, в резултат на отлепването на плацентата. Стига се до състояние на ДИК синдром (дисеминирана интравазална коагулопатия), което е една от най-опасните компликации в акушерството, съпроводена от нарушения на кръвосъсирването и микроциркулацията с последваща полиорганна недостатъчност.

  ДИК синдромът протича в три фази и изисква предприемане на животоспасяващи комплексни действия от страна на медицинските екипи. Предприетите своевременни реанимационни действия на екипа от акушер-гинеколози д-р Евгения Георгиева и д-р Боян Георгиев и анестезиолога д-р Али Селиман, стабилизират състоянието на пациентката.

  След операцията са извършени консултативни прегледи с офталмолог от СБОБАЛ – Варна. Поради бързата и адекватна медицинска намеса зрението на пациентката е спасено.
  Благодарение на навременната и високо-квалифицирана медицинска помощ на лекарите от АГ болница, пациентката е изписана в добро общо състояние. Поради преждевременното раждане новороденото продължава да се лекува в Неонатологично отделение, като състоянието му е стабилно и скоро ще бъде изписано.

  Ръководството на АГ Болница благодари на колегите от СБОБАЛ – Варна (Очна болница) и УМБАЛ „Св. Марина“ за съдействието.

  Благодарности за екипа от акушер-гинеколози, анестезиолози и неонатолози за професионализма, отдадеността и човечността към  пациентите!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg