• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проф.Костадин Ангелов:Навлизаме в много сериозна фаза на епидемията
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Препоръчваме да се избягват събиранията, да ограничат пътуванията, да избягват струпванията на обществени места

  От началото на седмицата излекуваните пациенти са 1417. От миналата седмица до момента са общо 2778 излекувани. В лечебните заведения има 3191 пациента, 239 са в интензивни отделения. Заетостта на леглата в страната е около 30%, а тези в интензивните отделения – около 20%. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на пресконференцията на НОЩ.

  „Навлизаме в много сериозна фаза на епидемията у нас. Най-важното нещо, за което благодаря на гражданите, е съзнанието и разума, които проявяват и спазването на мерките. Най-ефективната мярка от всички, е носенето на маска на закрито. Това е мярката, която спасява живот и намалява пациентите, които постъпват в болници. Следващата мярка е физическата и социална дистанция. Препоръчваме да се избягват събиранията, да ограничат пътуванията, да избягват струпванията на обществени места“, каза министър Ангелов.

  Министърът съобщи, че страната разполага с достатъчно предпазни средства. Днес пристига още количество Ремдисивир, 1700 флакона. Другата седмица ще дойдат още 4300 флакона.

  „Нека всички български граждани, които имат симптоми, които са в болници, да не гледат на лекарството като панацея. Всеки медикамент за лечение, които се прилага, има и странични ефекти. Лечението с Ремдисивир става по определени критерии, изпратени към всички лечебни заведения. Този протокол ще бъде изпратен и днес към всички лечебни заведения“, заяви министър Ангелов.

  Надеждата ни е през април ваксините да бъдат достъпни за българските граждани. Все още запазваме сравнително добри места по заболяемост и смъртност в ЕС, но това зависи от всички нас и разбирането на мерките, заяви той.

  „Не е време за празнуване, време е за разум, време е за помощ на медицинската система, време е за солидарност, за подкрепа на българските лекари“, каза министър Ангелов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg