• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Излобжа “Обезлюдена природа” представя Тереза Зиковска на 11 ноември
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Експозицията, която вече беше показана в София и Стара Загора, се завръща във Варна – мястото, което я вдъхнови

  Изложба “Обезлюдена природа” на Тереза Зиковска ще бъде открита на 11 ноември от 18 часа в галерията на авторката във Варна, която се намира на ул. Воден 25. С откриването ще бъде отбелязан празникът на свети Мина, както и 9-ият рожден ден на Арт галерия Тереза Зиковска.

  Експозицията, която вече беше показана в София и Стара Загора, се завръща във Варна – мястото, което я вдъхнови.

  Ето какво споделя авторката за вдъхновението и посланието, които стоят зад заглавието “Обезлюдена природа”:

  “Ние сме част от природата, а за съжаление я изтласкахме от живота си. Всичко, което се случи последните месеци ни показа тази грешка. Серията картини, които представям в тази изложба започнах през зимата. Вълнуваха ме дърветата и по точно оголените дървета. Работата ми бе съпроводена с дълги разходки и наблюдения. И тъкмо навлязох навътре в живописта, настъпи изневиделица една промяна, наложена за всички, една принудителна изолация. Природата и преди беше напусната от повечето хора и разходките ми преминаваха спокойно, с тук там срещан странник, подобен на мен. Все пак, аз си имах поставени задачи, които следвах. Това бяха откраднати мигове, но много ценни. Сутрините ми бяха неописуеми, потопена в аромати, звуци и цветове, преживявах единение със заобикалящия ме свят и трепетна радост от общуването с природата. Живота се беше настанил трайно в обезлюдената Морска градина.

  Всичко това исках да въплътя в платната си и да ви пренеса в моя жив свят. Свят на причудливи форми, цвят който съзирам в движенията, извивките на голите клони. Изложбата трябваше да се открие през април , но ситуацията ме принуди да я отменя, продължих да работя. Дърветата следваха естествения ход на живота. Никой не успя да им забрани да живеят. Те цъфтяха, разлистваха се, показваха какво тече във вените им. Природата е обезлюдена, но жива. Ние забравихме, че сме част от нея. Това промени света. Възприемайте картините ми като глътки въздух. За мое щастие съществува нещо наречено ЖИВОПИС, което съхранява живота в себе си.”

  Тереза Зиковска е родена на 27.01.1975 г. във Варна. Завършва ССХУ по приложни изкуства в София през 1993 г, а пет години по-късно се дипломира и в НХА в класа на проф. Васил Овчаров и проф. Вихрони Попнеделев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg