• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  120 художници от Турция представят творби в Градската художествена галерия във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Изложбата „Космичното движение – разкрито“ ще бъде експонирана само три дни – от 6 до 8 ноември

  Голяма изложба на художници от Турция се открива на 6 ноември в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Само за 3 дни пред българските ценители ще застанат произведенията на 120 художници, представени от Варненската градска галерия и истанбулската галерия „Пинело арт галери“, която съществува от 1996 г., а от 2016 г. организира международните образователни симпозиуми madebyARTist.

  Голяма част от произведенията в изложбата са създадени през 2020 г. Работите са в различни художествени стилове, направления и жанрове, а темата е „Космичното движение – разкрито“. Експозицията е с почетното участие на известния турски художник Айдън Аян. Моторът на този мащабен проект е Джем Агелос Устунер – основателя на „Пинело арт галери“.

  Уважавани професори са куратори на изложбата – Мелихат Тюзюн от Тракийския университет в Одрин, Серкан Ирден от Университета в Кастамону, доцентите Мустафа Севат Аталай от университета „Намик Кемал“ в Текирдак и Мютлу Ербай от Босфорския университет в Истанбул, както и художникът Орхан Зафер. От българска страна куратор е проф. Валери Чакалов, ръководител на катедрата за визуални изкуства в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“.

  „Тази изложба е част от установилата се вече традиция на ежегодни гостуващи проекти, които обвързват академичните художници и млади творци от Турция – споделя проф. Чакалов. –Нашите гости високо ценят изисканите експозиционни пространства на прекрасната Градска галерия на Варна. Чест прави на Джем Агелос Устунер, че успя да наложи един творчески ритъм на общуването между артистични институции от България и Турция. Устунер е изкуствовед, завършил престижния истанбулски университит „Мимар Синан“, с успешни проекти проекти в Париж, Токио, Берлин. За нас връзката с неговата галерия има важно значение, защото диалогът на Шуменския университет с артистичната общност на художествените академични кръгове в съседна Турция е обогатяваща и ние се стремим да я развиваме с всяка година.“

  Откриването е на 6 ноември от 17:00. Изложбата ще представи проф. Валери Чакалов.

  Изложбата „Космичното движение – разкрито“ ще бъде експонирана до 8 ноември 2020.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg