• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Рухна къща-укритие на Левски в Троянско
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Предполагаемата “тайна къща” се намира в село Черни Осъм

  След години в забвение и разруха предполагаемата тайна квартира на Апостола на свободата в троянското село Черни Осъм рухна. На пръв поглед съвсем невзрачна постройка, разположена на улица “Васил Левски”. По нищо човек не би предположил, че сградата има връзка с Апостола на свободата, освен ако не забележи табела над вратата, се разказва в репортаж на Нова телевизия.

  След почти 150 години гордостта за троянци се срутва в първите дни на октомври тази година. Пряк свидетел е Величка Лачева, която живее в съседство. “Както стоях вкъщи сутринта в 9:30 часа, нещо каза “луум” и аз подскочих на стола. Като излязох на двора да погледна – то всичкото беше паднало”, разказва тя.

  На практика историческата сграда се оказва жертва на омагьосан триъгълник между собственик, местна власт и правната система в държавата. “Тъжна картинка. Тази къща е особено ценна за троянци, за всички, които обичат историята и Левски”, коментира адвокат Венелин Ангелов от Общинския комитет “Васил Левски”.

  Ако къщата е със статут на исторически паметник, укрепването и поддръжката не са по силите на дребен частен собственик, обяснява адвокат Ангелов. Самият той преди години е имал средствата и желанието да откупи имота и да го реставрира.

  Опит да придобие къщата прави и община Троян, казва кметът Донка Михайлова. „Това беше за нас най-нормалното решение, при положение, че собственичката няма възможност да инвестира средства в поддръжката на имота. За съжаление, собственичката отказа. Спазихме закона – поканихме експерти на Министерството на културата и издадохме заедно с тях указания за укрепване”, казва тя.

  Без да застава пред камера, собственичката разказа за Нова телевизия, че предложената й цена била ниска, а указанията – свързани с непосилни разходи. Затова казусът отива в съда, който все още няма решение.

  Междувременно се коментира и един чисто исторически въпрос – дали падналата постройка действително е издирваната от много изследователи “тайна къща” на Левски.

  В селата до Троянския манастир – Орешак и Черни Осъм – съмнение в това няма. Величка Лачева цитира спомените на своите предци. „Всеки знае, че тук се е крил Васил Левски. Баба ми, която почина на 99 години, ми казваше: “Левски е идвал тук!”, казва тя.

  И докато държавата намери правилното решение, в Троян с нетърпение очакват внушителен паметник на Апостола в центъра на града. По него вече работи именитият скулптор професор Георги Чапкънов. Инициативният комитет продължава да набира средства.

  Ако желаете да помогнете на тази родолюбива кауза, можете да го направите с дарение:

  ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
  ИНВЕСТБАНК АД, ЕИК: 200124861230;
  Адрес: България, Троян 5600, ул. „Ангел Кънчев“ 4;
  BIC: IORTBGSF; IBAN: BG74IORT80481092106900

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg