• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Министър Ангелов: С още 80 млн. лева подпомагаме здравния сектор
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Общопрактикуващите лекари ще получат по 1000 лв. допълнително

  Високата двуседмичната заболяваемост от коронавирус над 300 на 100 хиляди души, заяви на извънреден брифинг в МС министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

  При тази ситуация се налага реорганизация на работата на медиците. 80 милиона лева ще бъдат отпуснати за битката с COVID-19, каза Ангелов. Новите мерки ще бъдат приложагани до края на годината като средствата ще бъдат насочени в етап доболнична помощ, а именно за укрепване капацитета на общопрактикуващите лекари. На джипитата ще бъдат отпуснати 5 млн. лева допълнително и отделно всеки от тях ще получи по 1000 лева, каза министър Ангелов.

  Заради големият натиск в някои от ДКЦ- тата в София и в по-големите градове ще бъдат разкрити допълнителни COVID- отделения. В тях ще има медицинска сестра и лаборант , които ще пратят тестове и иследвания. На месец това прави около 3 млн. лв, допълни Ангелов. Екипът, който работи там, ще получава по 1000 лв. на човек на месец и по 10 лева отделно на човек, преминал през КОВИД зоната като сумата се разпределя от шефа на ДКЦ-то.

  В лечебните заведения пък се увеличава капацитет от 10 на 20 % за поддръжка на готовност за легла.

  Отпускат се и допълнителни 50 млн. лв. за центрове, които работят със студенти. Ще бъдат осигурени и средства за правене на антигенни тестове. Те са на стойност 15 млн. лв.

  Мерките ще бъдат обсъдени утре на Министерския съвет.

  Очакваме с новите мерки да помогнем и да укрепим усилията на колегите на първа линия.

  В брифинга участват зам.-здравният министър Жени Начева и кметът на София Йорданка Фандъкова.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg