• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Какви са предложенията за затягане на мерките срещу COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Здравните власти обсъждат затягане на мерките срещу коронавируса. Сред предложенията – нощните заведения остават затворени до края на ноември, а за останалите да бъде въведен вечерен час. Все още не е ясно дали гимназистите ще се върнат в училище след 12-и ноември.

  Училищата да минават изцяло онлайн, ако в тях има 20% заразени ученици предлагат здравните власти.

  “Другото решение, което ще въведем, е децата, които не ходят на училище, и другите, които държат да посещават големи търговки обекти тип молове, да бъдат задължително с придружители. Това са техните родители”, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

  Мярката вече е въведена на места. Идеята е да обхване цялата страна. Предвижда се освен хора над 65 години право да пазаруват в зелените коридори да получат и хронично болните.

  “Обсъждаме също така дали тези коридори да бъдат от 8.00 до 10.00ч. сутринта или от 14.00 до 16.00ч. следобед.Ще проведем тези разговори специално с магазините за хранене, големите вериги, за да можем да вземем най-доброто решение в полза на тази група”, каза още Ангелов.

  Нощните заведения остават затворени до края на ноември, а за останалите се предвижда вечерен час. Идеята е те да работят до 23.00 или 23.30ч. До дни се очаква експертна оценка за чувствителността на антигените тестове.

  “Дали резултатите от тях при наличие на симптоми да бъдат считани за алтернатива на PCR-ите , да попадат в системата и да служат за база, върху която ние да извършваме изолацията и карантинирането на гражданите”, каза здравният министър.

  Ангелов увери, че места за лечение на COVID в столичните болници има. Предвижда се разкриване на още легла в столицата.

  “Големите лечебни заведения ще бъдат преструктурирани, така че да покрият не по-малко от 50% от капацитета на лечебните заведения с болнични легла. За което те ще получат и допълнителен финансов ресурс. Той ще бъде в размер на до 50 млн лв., за месеците ноември и декември”, обяви Ангелов.

  Министърът видя как работи Координационният център в София. Разговарял е и с ръководството на Инфекциозна болница.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg