• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Семейство учени стои зад успешната ваксина срещу COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Кадър Bulgaria On Air

  Съпрузите Угур Шахин и Йозлем Тюречи са посветили живота си на науката

  Зад успеха на ваксината, разработвана от американската фармацевтична компания “Файзер” и германската “Бионтех”, всъщност стои едно семейство. Безкрайни часове над микроскопа и години, посветени на науката, вкараха двама емигранти от Турция, в историята. А също така и в топ 100 на най-богатите германци, съобщава Bulgaria On Air.

  През януари, когато коронавирусът за европейците все още изглежда китайски проблем, съпрузите Угур Шахин и Йозлем Туреджи вече са наясно с мащаба на заплахата.

  Още тогава те започват да работят върху ваксината, за която днес говори целият свят.

  Но пътят дотук не е лесен. 55-годишният Угур Шахин е роден в Турция, но още на 4 години пристига с майка си в Кьолн, където баща му вече работи в заводите “Форд”.

  На 20 г. Угур работи в лаборатория, докато следва медицина в Кьолнския университет. Вече като лекар по вътрешна медицина и онкология започва работа в университетска клиника в Саарланд, където се запознава с бъдещата си съпруга Йозлем Тюречи.

  Нейната история започва като тази на милионите турски гастарбайтери в Германия. Баща ѝ, който е лекар, емигрира от Истанбул в страната на възможностите.

  Днес Тюречи е смятана за пионер в областта на имунотерапията срещу рак.

  Години по-късно и двамата ще разкажат, че не са виждали друг път за себе си, освен този. И го доказват дори на сватбения си ден. Преди да каже заветното “да”, Шахин прекарва часове наред в Университетската клиника в Майнц, където работи.

  Но техният принос към науката отдавна е известен. Още през 2001 година те основат биофармацевтична компания, която разработва имунотерапевтични медикаменти срещу рак. А целта – да създадат антитела срещу рак. През 2016 година продават бизнеса за близо милиард и половина евро. А през 2008 година са сред съоснователите на Biontech. Компанията работи основно върху технологии и медикаменти за имунотерапия на онкоболни пациенти. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс инвестира 55 милиона долара в техните разработки. Досега обаче нито един продукт не е получил одобрение да стъпи на пазара. А двамата не спират да преподават в университета в Майнц.

  И въпреки че поне на хартия двамата са в списъка на 100-те най-богати германци, никога не следят акциите на компанията си, а научните списания. А Шахин продължава да ходи на работа с колело.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg