• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Министър Ангелов: Не се презапасявайте с лекарства и не се самолекувайте
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Не се презапасявайте с лекарства, не купувайте антибиотици и не се самолекувайте. Това ще доведе до тежки последствия цялото общество. Това апелира по време на редовния брифинг за разпространението на COVID-19 у нас здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от БНТ. Имаме достатъчно количества от всички необходими медикаменти, увери той.

  „Азитромицинът и, който и да е друг антибиотик, не лекува коронавирус. Той трябва да се назначи от лекар. Започването на антибиотик без причина води до тежки последствия“, подчерта  министърът. Тези препарати понижават имунитета, а това може да доведе до невъзможност организмът да се справи с инфекцията.

  Тече реорганизация на цялата здравна система, потвърди здравният министър в началото на срещата. На национално ниво заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 40%, а на интензивните е 23%, сочат данните за вчерашния ден. Най-голяма заетост на леглата с болни от COVID-19 има в Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен, съобщи още здравният министър.

  „Тези числа за условни и динамични, защото тече абсолютен процес по реорганизация на цялата здравна система, съгласно плана, който следваме на етап 4 от Националния план за справяне с коронавирусната инфекция при над 300 новозаболели на 100 000 население“, отбеляза министър Ангелов.

  „Мерките, които се взеха до настоящия момент, показват, че ние успяваме да се справяме успешно с контрола над коронавирусната инфекция на територията на страната. Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболяемостта и ефективен контрол над заболяването в страната“, допълни Ангелов.

  Всички училища, в които има над 15% заболели, минават в електронна среда на обучение. Отделните медицински щабове по област и общини имат възможност да надграждат тези мерки, като имат възможност да изведат децата в електронна среда с решение на съответните щабове, с предложение на директора на РЗИ и със заповед на министъра на образованието.

  Мярката възрастните хора да могат да пазаруват само между 8.00 и 10.00 ч. е била взета след сериозни дискусии, увери министърът. Обстановката ще бъде следена и при необходимост мерките ще бъдат изменяни. При влошаване на времето „зеленият коридор“ за хората над 65 години ще бъде изместен между 14.00 и 16.00 ч.

  Общият брой на медицинския персонал, който е с положителен тест за коронавирус, е 3459. В лечебни заведения са 121, 9 от които са в интензивни отделения, обобщи той. До момента са починали 22 медицински специалисти.

  Смъртността показва нивото на организация на здравната система и по-точно възможността здравната ни система да се справи с епидемията. Страните, в които смъртността е по-висока от тази в България, са Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватска. Страните, в които смъртността е близка до тази у нас, са Франция и Испания, поясни още здравният министър.

  Всички области в страната вече са в червена зона. Средната заболеваемост за страната достигна 518 на 100 000. България в момента е на 14-о място по заболеваемост в Европа и на 7-о по смъртност. Тези показатели са доказателство, че системата се справя, заяви доц. Ангел Кунчев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg