• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ЕНП:Видът на мерките следва да се определя от учените
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Политиците са отговорни за спазването на законността

  Европейският парламент обсъди днес за пореден път противоепидемичните мерки, въведени от държавите в ЕС. Евродепутатите изразиха опасения, че мерките противоречат на върховенството на закона и основните права, предаде БТА.

  Парламентарната група на Европейската народна партия посочи, че видът на мерките следва да се определя от учените, а политиците са отговорни за спазването на законността. Според социалистите и демократите мерките поставят демокрацията на изпитание и натоварват управляващите с изключителна отговорност. В някои страни управляващите се възползват, за да отнемат основни права, както се случва в Унгария и Полша, посочиха от тази парламентарна сила.

  Групата “Обнови Европа” отбеляза, че мнозинството от гражданите в ЕС са убедени в нуждата от мерките. Някои правителства цинично се възползват от пандемията за авторитарно управление, добавиха либералите.Европейската обединена левица заяви, че ограниченията водят до несправедливост и нарушаване на основните свободи.

  Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс посочи, че всички държави от ЕС са въвели мерки за ограничение на основните свободи и в някои случаи това поставя под въпрос върховенството на закона. Мерките трябва да подлежат на парламентарен надзор. Устойчивостта на правосъдните системи е подложена на изпитание, пандемията очерта нуждата от ускорено преминаване към електронно правосъдие, добави еврокомисарят.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg