• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  САЩ заподозряха Северна Корея, че дресира бойни делфини
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Сателитните изображения показват комплекс за обучение

  Северна Корея обучава делфини, интегрирани в нейния флот, за да укрепи военните си способности, пише Daily Express, позовавайки се на информация от Военноморския институт на САЩ.

  Сателитните изображения показват комплекс за обучение на делфини, разположен във военноморската база в Нампо на западното крайбрежие на страната, съобщиха от института. В същото време се предполага, че този обект се е появил около 2015 г., тъй като по това време близо до корабостроителницата, недалеч от военноморските формирования, са възникнали заграждения за животни.

  Военноморският институт също добави, че съоръжението е подобно на центровете за обучение на делфини, които вече се разработват както в САЩ, така и в Русия. Независимо от това американските експерти не изключиха, че все пак можем да говорим за „някакъв вид рибовъдно стопанство“.

  Смята се, че делфините могат да откриват подводни мини. В същото време, според наличните данни, руският флот използва китове белуга по време на военни операции, а миналата година Норвегия съобщи, че е намерила кит в руска екипировка, към който също е била прикрепена камера.

  Американските военни смятат, че Пхенян може да използва делфини за откриване на експлозиви под водата или за проверка на кабели по морското дъно, отбелязва Нова телевизия.

  „Хората не могат да се сравняват с делфини или тюлени по скорост, сръчност и естествена способност да „виждат“ в тъмна или кална вода“, отбелязват в института. „Това не е състезание, но тъй като не може да определи дали водолазът е приятел или враг, те ще се използват само за маркиране на цели, като се прикачи шамандура.“

  Според Хари Казианис, старши директор по корейските изследвания в Центъра за национални интереси, Северна Корея е способна да създава оръжия, които другите страни „никога не биха обмислили“.

  „Въпреки че често смятаме севернокорейците за бедни, гладни и икономически слабо развити, техните икономически проблеми ги тласкат да създават иновативни методи, които нямат аналози у нас“, заключи той.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg