• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Съдят дрогиран шофьор, причинил смъртта на велосипедист
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт срещу 37-годишния Д. М. от Варна, който, под влияние на наркотични вещества причинил пътно транспортно произшествие, в резултат на което загинал 74-годишен велосипедист.

  На 29.04.2020 г. обвиняемият М. управлявал лекотоварен автомобил „Фолксваген Транспортер“ по булевард „Васил Левски“. Пред него, в посока от булевард „Княз Борис I“ към булевард „Осми Приморски полк“, плътно до бордюра вдясно се движел велосипедист. В района на бензиностанция „OMV“ последният вдигнал лявата си ръка, сигнализирайки за намерението си да се пристрои вляво за обратен завой и предприел маневрата. В това време обвиняемият бил на около 80 метра от него, като се движел със скорост от около 53 км/ч. Вместо да изпълни задължението си да намали скоростта и при необходимост да спре, за да избегне произшествие, той се опитал да изпревари велосипедиста, ускорявайки и насочвайки също наляво управляваното от него МПС. Доближавайки пострадалия, очевидно давайки си сметка, че няма да може да го изпревари, обвиняемият задействал спирачната система, но в края на спирачния път, в лявата лента за движение направо, предната лява част на управлявания от него автомобил ударила задното колело на велосипеда. Пострадалият паднал и ударил силно главата си в пътната настилка. Въпреки положените усилия от медиците, пристигнали на място и отвели го в болницата, той починал, като смъртта е в пряка причинна връзка с причинената катастрофа. В хода на разследването, чрез надлежна експертиза, е установено, че обвиняемият водач е бил под въздействие на наркотици – морфин, кодеин, метадон, както и следи от амфетамин и метамфетамин.

  Д. М. е предаден на съд за престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 2, б. „б“ вр. ал. 1, б. „в“ от НК, за което, ако бъде признат за виновен, го грози наказание лишаване от свобода от три до петнадесет години, както и лишаване от право да управлява МПС. Предстои разпоредително заседание по делото.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg