• Варна
    16°
    разкъсана облачност
    Влажност: 87%
    Проф.Дулева: Внимавайте с витамин D
    Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

    Разнообразното и балансирано хранене е едно от условията за поддържане на добрия имунитет, категорични са експертите, които съветват как да с ехраним по време на Cдэса-19. Паралелно с това се отправят препоръки да не се употребяват безконтролно хранителни добавки, съдържащи селен, цинк, витамин D и витамин С.

    Когато се приема в по-големи количества, витамин D е хепототоксичен и се отлага в депа в организма, може да има неблагоприятен ефект върху бъбречните функции и костната система, предупреди в предаването „Хоризонт до обед” по БНР проф. д-р Веселка Дулева, главен координатор на Експертния съвет в специалността „Хранене и диететика“, началник отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

    „Безконтролният прием дългосрочно на високи дози, които към настоящия момент виждам, че се препоръчват, крие рискове за здравето“, посочи тя.

    Добри хранителни източници на витамин D са мазните риби – сьомга, херинга, скумрия, месата – особено червените, яйчният жълтък, ядките и семената. Този витамин обаче е с по-малка усвояемост, затова трябва да прекарваме повече време навън, когато има слънце, допълни проф. Дулева

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    info @ varnautre.bg

    За Varnautre.bg