• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Франция иска международен надзор в Нагорни Карабах
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Франция иска международен надзор за прилагане на примирието в размирния Нагорни Карабах на фона на опасенията, че Русия и Турция могат да сключат споразумение за изключване на западните сили от бъдещите мирни преговори, заявиха президентството в четвъртък, цитирани от “Ройтерс”.

  “Краят на боевете сега трябва да позволи възобновяването на преговорите, за да се защити населението на Нагорни Карабах и да се осигури завръщането на десетки хиляди хора, избягали от домовете им през последните седмици при условия на сигурност”, съобщиха от кабинета на президента Еманюел Макрон след разговорите му с азербайджанския президент и арменския премиер.

  Населението на Франция включва между 400 000 и 600 000 души от арменски произход. Макрон внимава да не подкрепи публично страна в конфликта, но у дома се сблъсква с критики, че не е направил достатъчно, за да помогне на Ереван.

  “Искаме Минската група да играе ролята си”, заяви френски президентски служител пред репортери.

  Отношенията между Франция и Турция са особено лоши от няколко месеца. Париж обвини Анкара в подхранване на кризата в Кавказ.

  “Не можем да имаме от едната страна Минск, а другата Астана. В един момент руснаците трябва да направят избор.”

  Форумът в Астана даде възможност на Русия и Турция да обсъдят помежду си как да се справят със сирийския конфликт и да отстранят западните сили.

  Припомняме, че Европейската комисия обяви допълнителни 3 млн. евро за хуманитарна помощ, за да осигури жизнено важна подкрепа на цивилните, които са най-силно засегнати от конфликта в и около Нагорни Карабах. Финансирането идва в допълнение на отпуснатите в началото на октомври 900 000 евро, когато започнаха военните действия.

  Тази спешна подкрепа ще помогне на хуманитарните партньори на ЕС да предоставят основна подкрепа, включително храна и вещи за зимата, здравна подкрепа, медицинско оборудване и други съществено необходими продукти за засегнатите от боевете.

  Европейският съюз счита за необходимо да се възобновят политическите преговори за статута на Нагорни Карабах в рамките на Минската група на ОССЕ. Това се посочва в изявлението на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, публикувано в четвъртък в Брюксел.

  ЕС възнамерява да следи отблизо изпълнението на разпоредбите на споразумението за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, особено работата на наблюдателния център на Русия и Турция.

  Борел коментира, че ЕС призовава за пълно и бързо изтегляне на всички чуждестранни бойци от зоната на конфликта в Нагорни Карабах.

  Горната камара на руския парламент – Съветът на федерацията, днес одобри преди дни изпращането на “миротворчески военен контингент” в Нагорни Карабах, макар че руските военни вече са там от седмица.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg