• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Македонският премиер се надява на пробив в спора с България
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Голям гняв се натрупа между братски хора, които живеят от двете страни на границата, отбеляза Зоран Заев

  Българското блокиране на мечтите на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз предизвика “много горчивина сред нас”, заяви премиерът Зоран Заев интервю за агенция Франс прес, дадено в Скопие, цитирано от БНР. 46-годишният премиер се оплака от “неприятната изненада”, която преживя тази седмица, когато България използва вето, за да спре напредъка в преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

  България обвинява Северна Македония в кражба на нейната история и е особено раздразнена от липсата на напредък на съвместна комисия, която се опитва да постигне съгласие за обща история, която да залегне в учебниците. Според Заев подобни въпроси трябва да бъдат работа предимно “на историците”, но е важно да се подчертаят и договореностите, които комисията е постигнала в някои области. Голям гняв се натрупа между братски хора, които живеят от двете страни на границата, каза Заев.

  Но той все още вярва, че е възможен пробив: “Вярвам много в европейските ценности, може би много повече от някои лица в ЕС,” каза Заев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg