• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  108 години от победата на “Дръзки” над “Хамидие”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Това е една от най-значимите победи във военноморската ни история

  108 години от една от значимите победи от военноморската ни история, при която торпедоносеца “Дръзки” успешно торпилира турския крайцер “Хамидие”, се навършват днес, припомня Радио Варна. В разгара на Балканската война – на 8 ноември или 21 ноември по нов стил, тя на практика води до спасяването на Варна от нападенията на османски флот.

  В нощта на 8 ноември торпедоносецът „Дръзки” под командването на мичман I ранг Георги Купов, поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие”.

  Тази победа на българските миноносци е втората на българския военноморски флот след 1878 година.

  Тежко повреденият и полупотънал “Хамидие” след торпилирането е бил провлачен до Цариград, а османците спират всякакви морски операции близо до бреговата линия. Днес крайцерът – изцяло възстановен, може да бъде видян в Истанбул.

  “Дръзки”, или по-скоро табелката с името му, тръбата и още няколко елемента от оригиналния кораб пък оцеляват по чудо и днес са монтирани на еднотипния торпедоносец “Строги” и също може да се види – във Военноморския музей.

  До там се стига, защото на 15 октомври 1942 г. поради неправилно съхранение на барут на борда на “Дръзки” става взрив и торпедоносеца потъва на кея във Варна. Скоро ремонтиран той отново влиза в състава на военния ни флот. През 1950 година е бракуван и разоръжен, след което е използван за плаваща мишена. След няколко години, във връзка с наближаващата 45-годишнина от торпилирането на “Хамидие” се ражда идеята корабът да бъде превърнат в музей, а някой се сеща и, че на него е служил поета Никола Вапцаров. За жалост, по това време “Дръзки” е вече бракуван.

  Като кораб – музей “Дръзки” е открит на 21 ноември 1957 г. в присъствието на о.з. кап. I ранг Георги Купов, командир на “Дръзки” в онази нощ.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg