• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Д-р Бойко Пенков: Усещането за хаос в здравната система не отговаря на истината
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Усещането за хаос в здравната система не отговаря на истината. Работим в условия на особена обстановка на пандемия.Това каза пред БНР д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването. Той сподели, че като лекар е живял на първи фронт по време на епидемии, но от грип, и положението е било също толкова страшно, колкото сега.

  „През лятото се правеха анализи, правят се непрекъснато. Положиха се усилия от страна на правителството за водене на преговори за осигуряване на ваксинопрофилактика. България участваше в преговорите на европейско ниво за доставка на лекарства. Разиграха се различни сценарии – как да реагира системата при съответен брой хора. Много неща се вършат и се продължава да се вършат. Работи се на високи обороти“.

  „Проблемът не е с болничните структури, а с персонала. Лекарите и сестрите ни са в по-зряла възраст, имат хронични проблеми, те се страхуват за себе си и за близките си. Сега се създават законови текстове за командироване на хора, за пребазиране… Към това ниво на зараза има още резерв към сегашните решения. Наблюдаваме кривата на зараза, има още структури, които могат да се включат, въпросът е с осигуряването на персонал“.

  Д-р Бойко Пенков увери, че ще направи предложение в болница да се приемат пациенти със симптоми и без положителен PCR тест, като това ще се уточнява в последствие, за да се намалят случаите на хора, починали заради ненавременна болнична помощ.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg