• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Варненски архитекти, урбанисти и артисти събраха в каталог градските пространства за култура (снимки)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  В събота 22.11 бе представен каталогът “Градски пространства за култура”. В него екип архитекти, урбанисти, културолози и артисти дават предложения как Варна да запази и развие градския културен живот в дните на настоящата сложна обстановка. Събитието се проведе пред бар “The Vault” на площад “Мусала”, в присъствието на артисти, организатори на културни събития, архитекти и администратори. Паркингът беше частично освободен и площта му бе използвана от гостите на събитието, видя Varnautre.bg.

  Каталогът съдържа 60 открити пространства, които имат потенциала да приютяват концерти, изложби, театри, кино прожекции, танцови спектакли, пазари и творчески работилници и други културни събития. Една част от тях са съществуващи и активно използвани. Друга част представляват улици, градски площади, зелени площи, изгледни площадки и вътрешни дворове, които с минимални намеси могат да се превърнат в “градски пространства за култура”. Варна разполага с мрежа от атрактивни и разнообразни открити градски пространства. Ако те приютят събития от градски културен календар и бъдат използвани активно, това ще донесе много стойност на града, особено в сегашната обстановка.

  Инициатор на идеята е Art Community Varna, неформално сдружение на над 50 варненски творци и организатори на културни събития, организирало “Петиция за възстановяването на културния живот във Варна през 2020 година”.

  Каталогът се издава с финансовата подкрепа на Фонд “Култура”, подкрепата на Дирекция Култура към Община Варна.

  Автори на каталога са арх. Венцислава Недялкова, арх. Максим Недков, Мануела Манукова, Екатерина Леондиева,арх. Красимира Костадинова

  Линк към дигиталното издание на каталога може да намерите  тук.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg