• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Депутатите гласуват окончателно бюджета за 2021 година
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  В програмата си народните представители имат заложено и проекторешение за свикване на Велико народно събрание

  Депутатите продължават да обсъждат и гласуват бюджета на държавата за следващата година.

  Вчера те приеха Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на НЗОК.

  Парите за Здравната каса ще са в размер на 5,341 млрд. лв. В средствата е включена и допълнителна финансова помощ за медицинските специалисти. Освен това, минималната заплата вече ще е 650 лева. Максималният осигурителен праг остава 3000 лв. През 2021 г. минималната пенсия ще бъде 300 лева.

  В програмата на парламента е заложено и проекторешение за свикване на избори за Велико народно събрание (ВНС) за приемането на нова Конституция.

  Точката е предвидена като първа в дневния ред, а под проекторешението стоят подписите на 127 народни представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ВОЛЯ и нечленуващи в парламентарни групи.

  За да бъде прието решението обаче, то трябва да бъде подкрепено в зала със 160 гласа, което е 2/ 3 от всички народни представители. След заявената твърда позиция от страна на „БСП за България“ и ДПС, които имат общо 95 народни представители, че няма да подкрепят мнозинството в идеята му да промени основния закон на страната, парламентарната математика показва, че тези гласове няма как да бъдат събрани.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg