• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Достъпна ли е университетската база за хора в неравностойно положение?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:НПСС

  Студентските съвети стартират проучване за достъпността на хора със специални потребности до базите на висшите училища

  Екипът на Националното представителство на студентските съвети стартира инициатива под надслов „Достъпна среда за всеки студент”, която цели да проучи достъпността на университетските бази, общежития и спортни комплекси за студенти, докторанти и специализанти със специфични двигателни нужди, както и такива с нарушени зрителни, говорни или слухови способности.Идеята за инициативата се зароди от желанието всички обучаващи се на територията на страната, включително представителите на посочените уязвими групи, да се обучават в достъпна среда и да живеят в подходящи за нуждите им условия в студентските общежития.

  В тази връзка екипът на НПСС заяви необходимостта да получи информация относно актуалното състояние на университетските бази, общежития и спортни комплекси и до колко те са пригодени за хора със специфични двигателни, зрителни, говорни или слухови нужди.В резултат от проучването ще бъде изготвен доклад, който ще бъде представен пред Министерството на образованието и науката, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на младежта и спорта, Съвета на ректорите и Омбудсмана на Република България.

  Представянето на доклада няма да представлява финална част от инициативата. Той ще бъде първата крачка от стартирането на една широка дискусия по тази тема с изключително важно значение. Подобен диалог е необходим, тъй като чрез него ще бъдат набелязани конкретните стъпки, които ние като студентска общност следва да предприемем, за да вървим заедно към създаването на достъпна университетска среда за всеки учащ, която да отговаря на европейските стандарти.

  Запитването беше отправено до Ректорите на висшите училища, студентските съвети, изпълнителния директор на “ССО” ЕАД – Г-н Сергей Миланов, директорите на поделения “Социално-битово обслужване” и ръководителите на спортни катедри.
  Предстои и изготвяне на анкета с въпроси, на която всеки студент свободно ще има възможност да отговори.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg