• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Изкуството може да се случва навсякъде. Културните събития на открито съживяват града
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Гергана Енчева

  Когато градската среда взаимодейства с градския културен живот, това създава условия за приобщаването и участието на хората. Чрез вдъхване на нов живот на частни и публични пространства, превръщането им в сцени могат да бъдат създадени нови форми и измерения на културата в градска среда, чрез които ще се привлекат повече публики и ще се добави стойност на града. Градските пространства за култура освен естетически и функционални измерения имат и други – културни, социални,екзистенциални. Варна разполага с мрежа от атрактивни и разнообразни открити градски терени, които група архитекти, урбанисти и артисти събраха в каталог “Градски пространства за култура”. Специално за Varnautre.bg създателите споделиха какво ги е мотивирало да се насочат към тази дейност, как си представят перфектното пространство за културни събития и как тези намеси в градската среда ще я променят.

  Какво Ви вдъхнови да създадете този каталог?

  -От една страна, това беше творческата енергия на голяма група артисти и културни мениджъри –  организатори на културни събития /Art Community Varna/, работеща за възстановяването на многообразния културен живот във Варна в настоящите трудни месеци. От друга, това са многобройните открити пространства на града ни, криещи потенциала да бъдат живи и активно използвани.

  Как се формира екипът и кой участва в него?

  -В тази малка книжка е вложен трудът на много хора: цялата група инициатори – артисти и културни оператори, сериозната подкрепа от Дирекция “Култура и духовно развитие” и Фонд “Култура” –  финансова и професионална, Община Варна и районните кметства, колеги урбанисти от София. Тесният състав зад каталога е: арх. Венцислава Недялкова, арх. Максим Недков, Мануела Саркисян – куклен артист, Екатерина Леондиева – изкуствовед , арх. Красимира Костадинова и графичният дизайнер Слав Георгиев.

  Какви обществени пространства са изследвани? По какви критерии ги избрахте?

  -Това са улици, площади, атриуми, паркове, вътрешни дворове… открити пространства които имат потенциала да приютят културно събитие. Местата са разделени в три групи: Първата са действащите в момента открити сцени. Втората са потенциалните обществени пространства, а третата – потенциалните частни. На много места епизодично са се случвали концерти или камерни събития, но в настоящата обстановка това може да се превърне в практика.

  По какво се различават процедурите по осъществяване на събития на дадено градско пространство?

  -По това, че не се плаща за отопление… /смеят се /. Варна има традиции в провеждането на културни събития на открито. В Общината има изработен стандартен формуляр, който улеснява организацията на събитие в публичното пространство. Когато един спектакъл, изложба или концерт се случват извън залите, те привличат различна публика и обживяват градската среда. Това носи много странични ползи за града – икономически и социални.Работата в открити и “живи” пространства също така променя коренно контекста, в които ситуираме дадено произведение. Това не е неутрален контекст, той е динамичен и смислово натоварен. В тази връзка изборът на пространство и начинът, по който то се използва трябва да са внимателно съобразени с това.

  Какви са възможностите повече частни пространства да бъдат предоставени за организиране на културни събития?

  -Всеки човек или организация, която притежава или управлява пространство, има интерес то да бъде посетено, рекламирано и активно използвано. Понякога е въпрос на едно или две събития и дадено място може да се възприеме в съвсем друг контекст. До тази година дворът на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” /музикалното/ беше училищен двор. Това лято той се превърна в място за изложби, кино прожекции, класически и джаз концерти на открито.

  Имате ли свой фаворит измежду всички?

  -По важно е кое пространство гражданите ще изберата за свой фаворит и кое ще заживее като открита сцена. Дано всяка година броят им нараства.

  Как изглежда перфектното пространство за културни събития и къде в града следва да е разположено?

  -Няма перфектно пространство, като цяло малко неща, които са изнесени извън предвидимата среда на една изложбена или концертна зала могат да бъдат перфектни. Не това е и целта. До голяма степен използването на градски пространства предполага срещи със “случайността”, в което е и част от красотата на градския живот.

  Силата на културните събития в открити пространства е, че винаги могат да се проведат по много гъвкав и разнообразен начин. Една сцена може да обиколи и обживи различни пространства в нов контекст. Тези пространства могат да бъдат в центъра или в жилищните квартали. На всяко място едно открито събитие би донесло различна стойност за различна публика.

  Важно е пространствата за култура по-скоро да са разпръснати, така че да дават възможност хора от различни точки на града да могат спонтанно или пък планирано да се докосват до културна програма. Ако тенденцията е на отлив от страна на публиката спрямо интерес към събития, свързани с изкуството е добре да намери начини да се доближи до публиката.

  Какви събития могат да се организират в тях ?

  -За каквито човешкото въображение стига: концерти, театри, кино прожекции, мюзикъли, детски празници, танцови спектакли, изложби, пазари, творчески работилници. Не се сещаме за ограничение.

  Как тези временни намеси в архитектурния облик на градската среда  ще я активизират и облагородят?

  -В града всички сме “съквартиранти”, които делят една голяма обща дневна. Тази дневна са всички паркове, улици, дворове, междублокови пространства, заведения, обществени сгради и т.н. В тази дневна ние се срещаме, общуваме, спортуваме, разхождаме, играем и прекарваме много време сред други хора. Колкото по разнообразен, богат и интересен е животът в тази споделена дневна, толкова по-хубав е градът, в който живеем.

  Къде и как  ще се разпространява каталогът ?

  -Каталогът е отпечатан в тираж от 400 броя. Предназначен е да се разпространи целево сред: артисти, културни мениджъри, организатори на събития, организации – управляващи пространства, образователни институции с профил изкуства и архитектура, администрация и градска управа, както и сред бизнесите в близост до предложените пространства.

  Дигиталното издание е безплатно и достъпно за всеки на този адрес.На фейсбук страницата VarnaSpaces  ще има публикации за отделните пространства, където ще могат да се допълват снимки, коментари и идеи за нови интересни локации. Нашето желание е този каталог да расте и да достигне до възможно най-много потенциални организатори на събития, които от своя страна да вдъхнат нов живот на възможно най-много позабравени градски кътчета.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg