• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще бъде готов до края на годината
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БГНЕС

  На този етап не е ясно как ще бъде финансирано производството, разкри доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН

  Прототипът на българската ваксина срещу коронавируса ще бъде готов до края на годината. Това съобщи в предаването „Позиция” на Радио Варна доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН. Той подчерта, че на този етап не е ясно как ще бъде финансирано производството на ваксината: “Държавата не проявява никакъв интерес към българската разработка. Когато сме готови, ние, разбира се ще представим прототипа пред властите, но е възможно финансирането да дойде и от частна организация. Проблемът с имунизацията е сложен, защото ваксина се поставя на здрави хора, но при тази пандемия е много трудно да се каже кой е наистина здрав или не е вирусоносител”.

  Микробиологът напомни, че ако дадена ваксина е произведена в друга държава, за да бъде използвана у нас, тя трябва да мине регистрация, която отнема около година.

  Новите ограничителни мерки няма да доведат до значително намаляване на натиска върху здравната система, коментира още Андрей Чорбанов. Според него, мерките са били анонсирани твърде рано, което е позволило много хора да посетят заведенията и моловете преди те да бъдат затворени.

  Доц. Чорбанов съобщи още, че реалните вирусоносители са поне 10 пъти повече от обявените. Той каза, че е скептичен относно броя положителни тестове, защото често на пациент се правят няколко теста, но те биват отчетени като индивидуален брой, без да се уточнява, че са на един човек.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg