• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Промени в коледните програми на театъра и операта във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Във връзка с последните разпореждания на министъра на здравеопазването и препоръките за ограничаване на разпространението на Covid 19, бяха направени промени в коледните програми на Театрално-музикален продуцентски център, Драматичен театър “Стоян Бъчваров” и Държавна опера Варна.

  ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

  В рамките на XXI Коледен музикален фестивал и V Международен балетен форум – Варна 2020 отпадат всички оперни и балетни спектакли, както и всички концерти, планирани в периода 28 ноември – 16 декември.

  Екипът на Държавна опера Варна очаква отново своята публика няколко дни преди Коледа за спектаклите на балета „Лебедово езеро“ (17 декември, 19.00, Основна сцена) и на коледната класика „Лешникотрошачката“ (18 и 19 декември, 19.00, Основна сцена). Двете заглавия, с почерка на изтъкнатия руски хореограф Сергей Бобров, са посветени на 180-годишнината от рождението на великия балетен композитор Пьотр Илич Чайковски. Танцуват артистите от балетната трупа на Варненската опера, чийто облик оформят танцьори както от България, така също и от Русия, Испания, Италия и други страни.

  Ще се играят предвидените първоначално представления на мюзикълите „Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте, реж. Петко Бонев ( 21 декември, 19.00, ФКЦ) и „Чикаго“ от Джон Кандър, реж. Борис Панкин (29 декември, 19.00, ФКЦ).

  „Парижката Света Богородица“, по романа на Виктор Юго, с оркестрация на Данко Йорданов, включва световни хитове на оригиналния им език. В ролите на Квазимодо и Есмералда се превъплъщават любимите на публиката Велин Михайлов и Лилия Илиева.

  „Чикаго“ с хореография на Анастасия Неделчева и великолепните изпълнения на Мариан Бачев, Лилия Илиева, Десислава Николова, Борислав Веженов и целия екип е едно динамично, драматично и красиво представление, което буквално зашемява зрителите на всички сцени, където е играно досега.

  Обичаният от всички традиционен Коледен концерт, сега с първокласните солисти Ирина Жекова (сопран), Мария Павлова (сопран), Иван Момиров (тенор) и Иво Йорданов (баритон), ще има 2 издания (22 и 23 декември, 19.00, Основна сцена). На диригентския подиум ще посрещнем за пръв път във Варна младия български диригент Димитър Косев, завършил с отличие Prayner Konservatorium – Виена, с дирижиране, пиано и като асистент на проф. Щолц в класа по оперно майсторство. Работи с Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra, в България дирижира Русенската и Софийската филхармония, работи в Старозагорската и Русенската опера, за чийто главен диригент е избран през лятото на 2020 г. След първата награда за модерна музика на Vienna Young Pianiasts (2006) и за изпълнение на Едвард Григ (2007), Димитър Косев печели още конкурси и отличия, сред които наградата на JCI „Най-изявените млади личности на България“, златна значка „Русе“ и „Златно перо“на Радио Classic FM и Галерия „Макта“ (2019).

  ДТ “СТОЯН БЪЧВАРОВ” – ВАРНА

  В рамките на XI Коледни театрални седмици – Варна 2020 отпадат спектаклите на “Владимир” от Матияж Зупанчич (2 декември, 19.00, Основна сцена), “Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников (3 декември, 19.00, Основна сцена”, както и планираните представления в Градската художествена галерия на „Приятели?“ от Здрава Каменова (4 декември, 19.00, ГХГ) и „Поразените“ от Теодора Димова (18 декември, 19.00, ГХГ). Спектакълът „Поразените” се премества на 15 декември, 19.00, Основна сцена.

  В Коледния театрален афиш остават: „Само за жени“ от Дарио Фо (7 декември, 19.00, Основна сцена), отличената с Награда „Варна“ 2020 постановка на Костадин Бандутов и неговия екип, както и изящната съвременна комедия „Любовникът от ZanziБар“ на израелския драматург Ели Саги, първа постановка в България и първа режисьорска изява на проф. Атанас Атанасов във Варна (11 декември, 19.00, Основна сцена).

  Не са забравени най-младите зрители, които отново могат да се впуснат в „Приключения опасни със герои сладкогласни“ с жизнерадостния мюзикъл на Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян, реж. Костадин Бандутов (12 декември, 16.00, Основна сцена).

  “Двубой” от Иван Вазов (14 декември, 19.00, Основна сцена” е поредният поклон на режисьора Стоян Радев Ге.К. и екипа на Драматичен театър “Стоян Бъчваров” пред българската класика.

  „Поразените“, вместо в Градската художествена галерия, ще се играе на Основна сцена, 15 декември, 19.00. Заглавието заема специално място в 100-годишния юбилеен сезон на Варненския театър, пръв театрален прочит в България по романа на Теодора Димова, обявен за Роман на годината от фондация „13 века България“, отличен и с Годишната награда за проза на Литературен клуб „Перото“. Постановката на Стоян Радев Ге.К., решена минималистично, за да експонира пределно отчетливо изповедното и толкова силно слово на Теодора Димова, въздейства катарзисно, подобно на самия роман. И това е най-голямото й достойнство, наред с ярките превъплъщения на Веселина Михалкова – Райна, Даниела Викторова –Екатерина, Петя Ангелова – Виктория, Полина Недкова – Александра.

  Последните театрални предложения за годината са комедията на абсурда „Монтажът на моя филм“ по „Наръчник на оптимиста“ от Матю Куик, реж. Деси Шпатова (16 декември, 19.00, Основна сцена) и неостаряващият ситком „Бащи, лъжи и още нещо“ от Рей Куни, реж. Костадин Бандутов (21 декември, 19.00, Основна сцена), със Свилен Стоянов и Станислав Кондов в ролята на бащата и сина, които след какви ли не перипетии намират най-накрая пътя един към друг. И този хепиенд е съвсем съзвучен с духа на Коледа.

  БИЛЕТИ

  Зрителите могат да върнат или да презаверят билетите си за отпадналите заглавия за друг спектакъл по техен избор от декемврийските програми на операта и театъра.

  Закупените билети за “Поразените” важат без заверка.

  Напомняме, че събитията на Театрално-музикален продуцентски център Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера Варна се провеждат, съгласно изискванията за носене на предпазни маски и съблюдаване на необходимата дистанция, при ограничен капацитет на залата от 30% зрители.

  Билетна каса, ТМПЦ, пл. „Независимост“ 1.

  Работно време от 28.11.2020:

  Пон-пет: 10:30-13:30; 14:30-17:30;

  В дни със спектакли:

  Пон-пет: 11:00-13:30; 14.00-19:00;

  Съб-нед: 11:00-16:00.

  В дни със спектакли:

  Съб-нед: 14:00-19:00..

  Телефони за връзка: 052/66 50 22; 052/ 66 50 20 ; 052/66 50 11.

   

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg