• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Стефан Балабанов:Категорично няма да са необходими КПП-та
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Няма да бъдат необходими КПП-та като евентуална ограничителна мярка, ако тези в момента не подействат. Това каза пред  bTV зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов. 3265 полицаи са заразени с коронавирус. От тях оздравели са 1630 души, а 13 са починали, уточни той.

  „Мерките в момента са достатъчно добри и балансирани от гледна точка на това да се запази живота и здравето на хората, а и да се даде въздух на икономиката да работи. Смятам, че балансът е добър и се надявам след две седмици мерките да дадат добър резултат“, каза Балабанов.

  На първо място полицията строго следи карантинираните лица. Помага и с разнасянето на уведомленията на РЗИ.

  „Продължава като практика и бусове на полицията да обикалят като линейки. Нашите радиостанции са настроени на тези на Спешна помощ и непрекъснато си комуникират“, каза още зам.-вътрешният министър.

  Денонощно се правят проверки и дали магазините и заведенията спазват ограничителните мерки.

  „Едва ли полицията ще може навсякъде да ги направи, ресурсът ни е ограничен“, допълни Балабанов.

  По думите му обаче българите не са дисциплинирани и полицията „не може да огрее навсякъде“.

  До момента има около 3000 съставени акта за нарушаване на карантината. Много хора са дадени и на съд в тази връзка. Дори има и двама души с осъдителна присъда.

  По отношение на заплатите на полицаите според него увеличението с 15% е максимумът, който може да се даде.

  Зам.- министърът заяви, че полицаите работят под напрежение, подложени са на невиждана и нечувана вербална и физическа атака. „Това доста ги изнерви. Те не протестират за пари, а за да запазят честта и достойнството си. И 15 и 30% не могат да покрият риска. Надявам се, както обеща премиерът, няма по-добре от него който да познава системата, той иска да увеличи с 15 процента заплатите на полицаите. Това е максимумът, който може да се даде. Явно, че няма средства за по-голямо увеличение“, каза Балабано

  „От 2017 г. досега полицейската заплата се е увеличила с 67%. Всяка година се вдигат с 10%, а сега с 15%, което не е малко. След Нова година един начинаещ полицай ще получава 1112 лв. основна заплата, плюс извънреден труд, пари за храна и други добавки“, обясни той.

  По думите му не е време за протести, а за борба с пандемията.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg